Josipović Zakon o ništetnosti šalje na Ustavni sud

21.10.2011.
20:43
VOYO logo

Predsjednik Ivo Josipović taj zakon smatra iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske.

"Braniteljima se uskraćuje pravo da pred tijelima Republike Hrvatske iznesu svoju obranu i da kroz suradnju s tijelima u Srbiji dođe do odustanka od neosnovanih optužnica. Optužnice iz Republike Srbije bit će netransparentne za hrvatski pravni sustav i branitelje, a nepoznat broj naših građana bit će izložen mogućnosti uhićenja u inozemstvu. Isto tako, prestanak suradnje sa Srbijom otežat će kažnjavanje osoba odgovornih za ratne zločine u Hrvatskoj pred sudovima u Srbiji. Zakon, zbog svojih slabosti, nanosi i štetu međunarodnom ugledu Hrvatske", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničavaju se temeljna prava građana

S obzirom na to da se zakonom ograničavaju temeljna prava građana, posebice pravo na obranu, te da se utvrđuje nova nadležnost ministra pravosuđa kao državnog tijela, za prihvaćanje zakona bila je potrebna natpolovična većina glasova svih zastupnika. Zakon pri glasovanju nije imao takvu većinu.

Upitna je ovlast ministra da donosi odluke kojima se onemogućava pravosuđe da provodi radnje iz svoje nadležnosti. Isto tako, zakon je u suprotnosti s međunarodnim ugovorima kojima se uređuje međunarodna pravna pomoć Hrvatske i Srbije, čime se krši članak 141. Ustava Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Taj zakon govori o temeljnim pravima i slobodama, štiti temeljne vrijednosti Ustava, a to su vladavina prava i suvereniteta, te govori da su za nas ništetni pravni akti bivše države, što je Hrvatski sabor i tako odlučio još 1991. godine. Dakako da ovaj zakon ne može štetiti međunarodnim sporazumima. Dapače, sasvim je sigurno da će on olakšati provedbu tih sporazuma', prokomentirala je nakon predsjednika Zakon o ništetnosti premijerka Jadranka Kosor.

Vezani članci:

arti-201110170801006 arti-201110160165006 arti-201110120203006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo