Josipović u istoj tvornici drugi put ove godine

Predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je prisustvovao otvaranju nove tvornice tvrtke Tehnix u Donjem Kraljevcu, gdje je komentirao recentna događanja oko INA-e i referendumu o ulasku u EU.

26.9.2011.
18:46
VOYO logo

"Ne bih nagađao što će reći Bruxelles ili Mađarska, vrlo je važno da se zaštiti naš nacionalni interes. Ne ulazim u to je li taj zakon najbolji način, ali ima još vremena za konzultacije. Hrvatska mora osigurati da se poštuju temeljni ugovori kojima je INA privatizirana", kazao je Josipović, komentirajući najavu premijerke Kosoro donošenju zakona kojim će se zabraniti preuzimanje više od 49 posto INA-e. Naše je, dodao je Josipović, da se štiti zakonitost i istraži je li bilo korupcije.

Referendum treba održati 'kad je to moguće'

Govoreći o datumu održavanja referenduma o ulasku u EU, Josipović je istaknuo da se on treba održati "kad je to moguće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je da se europsko pitanje odvoji od predizborne kampanje. Tu mora postojati jedinstvo svih zagovaratelja ulaska Hrvatske u EU i mislim da je dobro da se to odvoji od samih izbora", kazao je Josipović, dodavši da od svih stranaka koje su zagovarale ulazak u EU očekuje da u kampanji prije referenduma rade zajedno i uvjere građane u opravdanost ulaska u EU.

Prema rezoluciji Hrvatskog sabora referendum se treba održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja, no Josipović ističe da je realno da se održavanje referenduma odgodi, o čemu odluku donosi Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi posjet u devet mjesec

Inače, Josipović je u ponedjeljak drugi put u ovoj godini posjetio tvrtku Tehnix u Donjem Kraljevcu, kojoj je direktor Đuro Horvat, inače član predsjednikova Savjeta za gospodarstvo. Josipović je već u siječnju ove godine obišao proizvodne pogone tvrtke, a sad je prisustvovao otvorenju nove tvornice, u koju je Tehnix uložio tri milijuna eura, od čega dva milijuna iz vlastitih izvora, a milijun iz kredita HBOR-a. Otvorena je i solarna elektrana snage 102 KW.

"Za 15 dana sličnu tvornicu otvaramo u Rumunjskoj, u gradu Bacau. U nju ulažemo dva milijuna eura. Za mjesec dana otvaramo i tvornicu u Beogradu, za tržište Srbije i Rusije", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorena je i prva mobilna solarna elektrana snage 10 kW, od koje u Tehnixu očekuju da će osvojiti svjetsko tržište. U Hrvatskoj kupce vide na lokacijama na kojima ima više sunčanih dana u godini, kao što su, na primjer, Dalmacija i otoci.

Vezani članci:

arti-201109250485006 arti-201108310020006 arti-201109260929006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo