Josipović sveučilišnog profesora ostavio 'bez riječi'

18.3.2014.
22:32
VOYO logo

Tu ocjenu predsjednik Josipović dao je na svečanosti u Društvu sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, gdje je 12 mladih znanstvenica i znanstvenika te umjetnika primilo nagrade toga društva za prošlu godinu.

Plaši ga trend birokratizacije znanosti

Josipović je uvjeren kako su upravo kreativnost i darovitost mladih znanstvenika i umjetnika te autonomija sveučilišta jamstvo da sveučilišta budu pokretač razvoja i zato preporučuje da se kreira takav sustav znanosti i obrazovanja koji će to omogućiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao, "plaši ga i trend birokratizacije znanosti" što smatra i izravnim negativnim utjecajem na autonomiju sveučilišta, ali se i nada da će mladi i inovativni ljudi smoći snage da u prvi plan dođe baš njihova znanstvena i umjetnička izvrsnost.

Josipović je kazao da je svjestan da prolazimo kroz teško razdoblje, ali podsjeća da, bez obzira na brojne promjene zakonskih rješenja u područjima znanosti i obrazovanja, nisu provedene nužne reforme. Za njega je razumljivo da u te sustave treba uvesti red i odgovornost, ali ne na način koji bi pogodovao birokratizaciji znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveučilišta nisu bespravna gradnja koju trebaju rušiti reformski buldožeri

Josipović je ukazao i na potrebu jednakoga vrednovanja prirodnih, humanističkih i društvenih znanosti te umjetničke djelatnosti. Jer, objasnio je, dok su prirodne i tehničke znanosti univerzalne s globalno prepoznatim "faktorom odjeka" (impact), društvene znanosti, koje se bave temama nacionalne naravi, imaju snažan impact upravo na lokalnoj razini. Zato je apelirao na nazočnog rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša, kao i na cijelu znanstvenu i akademsku zajednicu, da uvažavaju razlike u znanstvenim područjima.

Nakon Josipovićeva izlaganja, predsjednik Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, profesor emeritus Željko Horvatić kazao je kako je "ostao bez riječi" zbog ocjena i stajališta koje je iznio Predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je i osobito zadovoljstvo zbog toga, istaknuvši kako riječima predsjednika Josipovića može dodati samo da "sveučilišta nisu bespravna gradnja koju trebaju rušiti reformski buldožeri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo