'žena ima pravo odlučiti' / Josipović pozvao protukandidate: 'Izjasnite se o pobačaju'

'Sasvim sigurno abortus kao fenomen nije nešto što je poželjno. No u prvom redu, sve to moramo razmatrati s aspekta prava žene da odlučuje o rađanju i tu je moja pozicija potpuno jasna', rekao je aktualni predsjednik RH, Ivo Josipović.

13.12.2014.
18:03
VOYO logo

Predsjednik Republike i kandidat za novi predsjednički mandat Ivo Josipović poručio je u subotu kako treba uvažiti priziv savjesti liječnika koji ne žele raditi pobačaje, ali i istaknuo da na pobačaj treba gledati i kao na pravo žena da odlučuju o rađanju, pa im zdravstveni sustav takvu uslugu mora i osigurati.

"Sasvim sigurno abortus kao fenomen nije nešto što je poželjno. No u prvom redu, sve to moramo razmatrati s aspekta prava žene da odlučuje o rađanju i tu je moja pozicija potpuno jasna, žena ima prava izbora. A mislim da bi se svaki kandidat i kandidatkinja morali isto tako vrlo jasno odrediti prema ovom i moralno i etički prevažnom pitanju", rekao je Josipović u Slavonskom Brodu, gdje je otvorio novu zgradu poliklinke u bolnici "Dr. Josip Benčević". Predsjednik se osvrnuo i na liječnike koji zbog priziva savjesti odbijajaju raditi pobačaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o zdravstvenim djelatnicima, prigovor o savjesti valja uvažiti jer smo društvo koje uvažava takve stvari, ali javno zdravstvo mora osigurati da žena dobije uslugu koju treba", kazao je Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo