JOSIPOVIĆ O PREDSJEDNICI: / 'Bilo bi bolje da, umjesto da piše Zuroffu, bude jasna i otkanta likove poput Argentinca Frkovića'

Image
Foto: Pixsell, Duško Marušić

'Duša me boli kad Hrvatsku nazivaju ustaškom, a sve Hrvate ustašama. Posebno kada znam koliko je Hrvata herojski poginulo boreći se protiv Hitlera, Mussolinija i ustaša.

15.3.2018.
9:04
Pixsell, Duško Marušić
VOYO logo

Nakon brojnih reakcija na izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je u Argentini kazala kako je "ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu", na svom Facebook profilu oglasio se i njezin prethodnik Ivo Josipović. On se prije svega osvrnuo na odgovor predsjednice na pismo direktoru Centra Simon Wiesenthal Efraimu Zuroffu.

Image
KOLINDA OŠTRO UZVRATILA NA NAPADE LOVCA NA NACISTE: /

'Vaši pokušaji nametanja kolektivne krivnje Hrvatskoj su neprihvatljivi'

Image
KOLINDA OŠTRO UZVRATILA NA NAPADE LOVCA NA NACISTE: /

'Vaši pokušaji nametanja kolektivne krivnje Hrvatskoj su neprihvatljivi'

"Duša me boli kad Hrvatsku nazivaju ustaškom, a sve Hrvate ustašama. Posebno kada znam koliko je Hrvata herojski poginulo boreći se protiv Hitlera, Mussolinija i ustaša. Ali, za nepravedne generalizacije dobar dio odgovornosti snose predsjednica, Vlada i svi oni koji tako često relativiziraju ili čak rehabilitiraju ustaštvo. Zato, bilo bi bolje da predsjednica, umjesto da piše Zuroffu, bude jasna i 'otkanta' likove poput Argentica Frkovića koji bi antifašizam izbacio iz našeg Ustava. Na onakav govor morala je reagirati, ne pobožno ga slušati i podilaziti mu u u svom govoru", napisao je bivši šef države..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Zuroff je u svom pismu napisao da ako je Grabar-Kitarović ponosna na na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu, onda je "očito ponosna i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su 'dijelili sudbinu svog naroda tijekom bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica mu je odgovorila kako odbacuje njegova, napisala je, promašena tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima.

"Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo