'Josipović će uglavnom imati ceremonijalnu ulogu'

11.1.2010.
13:11
VOYO logo

Tako je izvjestila u nedjelju američka agencija Bloomberg News se kako je Ivo Josipović, uz potporu najveće oporbene stranke SDP-a, osvojio 60,3 posto glasova, a zagrebački gradonačelnik, neovisni kandidat Milan Bandić 39,7 posto glasova na nedjeljnim izborima.

"Hrvatska će biti jedna od zvijezda koje sjaje na europskome nebu", citira Bloomberg Josipovića, navodeći da je novi hrvatski predsjednik profesor prava i glazbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija također dodaje kako je Bandić najavio u emisiji HRT-a da će se nakon poraza vratiti na mjesto zagrebačkog gradonačelnika.

Josipović će imati uglavnom ceremonijalnu ulogu kada preuzme dužnosti od Stipe Mesića u veljači, no on bi mogao biti "dobar savjetnik" vladi Jadranke Kosor i "pridonijeti bržem ulasku u EU, te potaknuti druge institucije da obave svoje domaće zadaće", prema izjavama za Bloomberg politologa Damira Grubiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TV mreža CNN je izvijestila da je "profesor prava i skladatelj klasične glazbe" Josipović (52), čija je kampanja bila usredotočena na borbu s korupcijom, osvojio 60,3 posto ili oko 1.3 milijuna glasova a Bandić, nezavisni kandidat i osam godina gradonačelnik Zagreba, 39,71 ili oko 880.000 glasova, prema državnoj izbornoj komisiji.

Američka agencija Associated Press ističe kako je Josipović osvojio potporu obećavajući pravednost i iskorijenjivanje korupcije među državnim dužnosnicima, što je "rezoniralo s Hrvatima koji su razočarani spoticanjem vlade u naporima da oživi gospodarstvo od 1991. i bori se s mitom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AP ističe kako su i Josipović i Bandić jamčili nastavak dobrih odnosa s Washingtonom.

Tuerk: Nadam se da ćemo prijateljski surađivati

"Uvjeren sam da će u vrijeme Vašega mandata biti ostvareni ključni ciljevi koje je Republika Hrvatska postavila u prošlosti. Želim Vam mnogo uspjeha u obavljanju Vašeg odgovornog posla", navodi se u čestitci slovenskog predsjednika Danila Tuerka Ivi Josipoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Tuerk u svojoj je čestitci također naveo kako se nada da će Hrvatska i Slovenija i u buduće razvijati međusobnu suradnju u duhu prijateljstva, međusobnog povjerenja i svestranog razumijevanja.

Prethodni članci:

arti-201001100495006 arti-201001100657006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo