JOSIPA RIMAC NEĆE CINKATI NIKOGA? / 'Prerano je došla s makadama na asfalt i većina njenih problema proizlazi iz kompleksa provincije'

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Znakovite izjave Josipe Rimac nakon izlaska iz Remetinca raspirile su teze o njezinoj obrani na sudu te mogućnosti da neće prokazati nikoga iz HDZ-a u aferi Vjetroelektrane

1.10.2020.
9:00
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Josipa Rimac je po izlasku na slobodu nakon četiri mjeseca provedena u istražnom zatvoru lakonski odgovorila novinarima na pitanje hoće li u svojoj obrani "utopiti" druge sudionike afere Vjetroelektrane. "Zar vam ja izgledam kao da bih nekog optužila?", poručila je te nastavila iskazivati odanost HDZ-u iz kojeg je izbačena nakon otvaranja istrage. "Više nisam u stranci, ali stranka je u mom srcu", poručila je.

Image
RIMAC IZAŠLA IZ ZATVORA: /

'Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude...'

Image
RIMAC IZAŠLA IZ ZATVORA: /

'Zar vam ja izgledam kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude...'

Neće nikoga odati?

Očito, Rimac ne namjerava "uvlačiti u probleme" svoje donedavne stranačke kolege. No, pitanje je što očekuje zauzvrat od HDZ-a? Očekuje li da će je ovi izvaditi "iz blata" i hoće li dopustiti da postane žrtveni jarac u ime "viših interesa"? Njezina odvjetnica, Lidija Horvat, nije htjela precizirati na čemu će se temeljiti obrana Josipe Rimac, jer najprije trebaju zajedno pročešljati dokumentaciju, a zatim odlučiti o strategiji. I mnogi u stranci govore kako ne znaju na čemu će ona temeljiti svoju obranu pred sudom, no za neke su njezine riječi bile očekivane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Josipa je pametna žena i mudro je postupila. Ona je u teškoj situaciji, mora se braniti od vrlo teških optužbi i ona sigurno zna da svoju poziciju ne bi popravila eventualnim napadanjem nekog drugog. A je li ona ovim izjavama poslala poruku nekom ili nije, to ne znam. Ona će sama posložiti svoju obranu", za Večernji je protumačio jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Njegov kolega iz stranačkog Predsjedništva uvjeren je da Rimac po karakteru nije "cinkerica", stoga to ni ne očekuje od nje.

"Josipu znam dugo i nemam o njoj loše mišljenje. Ona je uvijek bila drug, nije se služila odavanjem niti se grabila i slično. Njezin je osnovni problem to što je prerano došla s makadama na asfalt i dobar dio njezinih problema proizišao je iz tog kompleksa provincije. Čini mi se da je sve po izlasku iz Remetinca rekla zato što je morala nešto reći, a i očito je da je iscrpljena", rekao je njezin donedavni stranački kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvostruki kriteriji

No, zanimljiva je i njezina tvrdnja da nije izbačena iz HDZ-a već da je zatražila da se njezino ime izbriše iz članstva. Potpredsjedniku stranke, Branku Bačiću, to je bio "prvi glas", jer po onome što zna, Rimac je isključena odlukom suda časti nadležne županijske organizacije. Isto tvrdi i Nediljko Dujić, šef HDZ-ove organizacije u Šibensko-kninskoj županiji, te dodaje da od Rimac nije ni usmeno ni pismeno dobio takav zahtjev. Istaknuo je da je ona isključena na prijedlog Županijskog odbora HDZ-a.

Moguće je još da je Rimac svome matičnom ogranku poslala zahtjev za brisanje iz članstva, no onda se postavlja pitanje zašto stranka nije iskoristila taj argument kao opravdanje za suspenziju velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zbog afere Janaf. Naime, HDZ je zbog toga na udaru kritika da ima dvostruke kriterije te da je prema Barišiću blaži, jer bi njegova ruka u Saboru mogla uzdrmati parlamentarnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo