nepravomoćna presuda / Josić zbog poticanja na razbijanje dvojezičnih ploča osuđen na šest mjeseci zatvora: 'Ovo je politička presuda'

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara osuđen je na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana

24.5.2016.
13:52
Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u utorak je na vukovarskom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uz uvjet od godinu dana, zbog organiziranja nereda koji su 2013. doveli do razbijanja dvojezičnih ploča u gradu.

Josić je poručio kako je ovo dokaz da se progone hrvatski branitelji te da je apsurdno kako je na Županijskom sudu za istu stvar oslobođen, a na Općinskom sudu optužen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je politička presuda, kao i u slučaju Merčepa. Ovo svakako nije kraj i žalit ćemo se na višim sudovima. Optužen sam bez ikakvih dokaza, a tereti me se da sam kao svojim autoritetom mogao spriječiti da se neke stvari dogode u gradu", izjavio je Josić novinarima nakon izricanja presude.

Tomislava Josića DORH je optužio da je 2. rujna 2013. godine organizirao, nagovarao i poticao ljude koji su potom razbili postavljene dvojezične ploče po Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak ocijenio je kako je presuda Općinskog suda "sramotna i bez ijedne činjenice i dokaza", najavivši žalbu vukovarskom Županijskom sudu.

"U optužnici stoji da je Josić pred najmanje 50 osoba pozivao okupljene i kanalizirao ih da skinu ploče, a onda za svjedoka dovedu jednu osobu, i to Marijana Živkovića koji je svjedočio tako da bi ga mi kao obrana uzeli za svjedoka. Ako od toliko ljudi nisu mogli naći barem dva svjedoka onda je jasno o čemu se radi. Josić je radi svega mogao biti suđen na Prekršajnom sudu ali ne i na Općinskom sudu", rekao je Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo