U ZADNJI ČAS: / Domoljubna koalicija i Most potpisali sporazum o suradnji

Image
Foto: PIXSELL, Sanjin Strukić

Domoljubna koalicija, Most i stranka Milana Bandića potpisali su u Hrvatskom saboru sporazum o suradnji. Sporazum je trebao biti potpisan još jutros u 9, a nije objašnjeno zašto se toliko čekalo.

22.1.2016.
19:17
PIXSELL, Sanjin Strukić
VOYO logo

"Sporazum sadrži pravila igre, defniciju suradnje u reformskoj vladi u svim oblicima i dimenzijama te suradnje", rekao je u izjavi novinarima čelnik Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko po potpisivanju sporazuma u Hrvatskome saboru.

Sporazum sadrži naš dogovor o tome da odgovaramo za pojedina misnistsrstva na način da nađemo najbolje ljude, stručnjake i profesionalce, dodao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbacio je, kao i čelnik Mosta Božo Petrov, nagađanja da je postojao bilo kakav spor oko potpisivanja sporazuma, s obzirom na to da on nije potpisan već jutros, kako je najavljivano.

"Ništa nije bilo sporno, to se samo uređivalo stilski", rekao je Karamarko, a pridružio se i Petrov kazavši kako nije bilo nikakvog spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZNENAĐENJE U SABORU: Ivan Lovrinović uskratio podršku vladi jer se “osjeća izigrano”

Cirkus

Obojica su potvrdila kako do potpisivanja ujutro nije došlo zbog toga što se odužio sastanak s manjinskim zastupnicima, a potom i zbog samih događanja u sabornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se ispričavam, meni je ovo prva ovakva duga sjednica u Saboru, ali meni je ovo cirkus. Ne mogu vjerovati da se, u trenutku kada se predstavlja mandatar i program nove vlade, ponovno priča o ustašama i partizanima. (...) Zbog takvih priča došli smo u situaciju da moramo izaći sa sjednice i potpisati (sporazum)", kazao je Petrov.

Na upit novinara obojica su potvrdila da se neće zaustaviti proces kurikularne reforme, što, naime, piše u smjernicama Vlade, koju pred Saborom danas predstavlja mandatar Tihomir Orešković. "On se nastavlja dalje", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisani sporazum ne sadrži izmjene zakona o HNB-u , a Petrov objašnjava kako sadrži smjernice po svim resorima, uključujući i monetarnu politiku.

Na pitanje uključuje li sporazum definiranje ekonomskog vijeća, Petrov odgovara: "Sporazum uključuje definiranje prvo jednog pravog vijeća koje će definirati kakve osobe trebaju biti osobe koje dolaze na različite funkcije. A nakon toga će se usuglašavati ne samo za ekonomsko vijeće nego i za ekonomski savjet, koji će također biti formiran. Ali o tome ćemo razgovarati u doglednoj budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su ocjenom "pet" ocijenili međusobno povjerenje između potpisnika sporazuma. "Jedino još pitajte (Zorana) Milanovića", dodao je Karamarko.

Sporazum bi, najavljeno je, uskoro trebao biti objavljen na internetskim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je kazao i kako prvi put, od novinara, čuje da mu se "drma" Klub zastupnika jer su trojica Mostovih zastupnika (Ivan Lovrinović, Ivica Mišić i Juro Martinović), nezadovoljni zbog toga što nisu dobili funkcije na koje su računali. "Ja ne znam za to", rekao je Petrov.

Karamarko je kazao kako je tijekom dva današnja razgovora s manjinskim zastupnicima postignuta visoka razina suglasnosti. "Kao i oni, i mi smo zainteresirani da standardi prava manjina ostanu i da razgovaramo o njihovoj progresiji, dakle povećanju istih", rekao je Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je pronađena "jedna formula sporazuma" i da će se to vidjeti "večeras na glasovanju", a na upit novinara kazao je kako to ne znači da će se večeras potpisivati nekakav sporazum. "Drugi tjedan s njima počinjemo razgovore, pojedinačno za svaku nacionalnu manjinu", rekao je Karamarko te na pitanje novinara negirao da manjinski zastupnici svoju potporu uvjetuju promjenom spornih ministara – branitelja i kulture (Mijo Crnoja i Zlatko Hasanbegović). "Otkud vam to?", kazao je Karamarko.

Drži da će predložena Vlada mandatara Tihomira Oreškovića dobiti potporu 88 zastupnika. "Vjerujem da će biti kao i kod glasovanja za predsjednika Sabora, 88. Može biti 86 ili 90. Ne znam", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo