MILIJARDE DOLARA /

Dok svi zbrajaju štetu od globalnog kvara, Hrvatska još ne zna 'cijenu' ruskih hakerskih napada

Image
Foto: D. Pukavec/Pixsell/Shutterstock

Gubitak pristupa desecima milijuna računala prije tjedan dana i više od osam milijuna ključnih poslužiteljskih sustava diljem svijeta, koštao je tvrtku najmanje 5 milijardi dolara, no stvarna će šteta biti daleko veća

27.7.2024.
14:05
D. Pukavec/Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

Globalna informatička pogreška košta tvrtke milijarde - baš koliko i šteta od hakerskih napada u Hrvatskoj.

Gubitak pristupa desecima milijuna računala prije tjedan dana i više od osam milijuna ključnih poslužiteljskih sustava diljem svijeta, koštao je tvrtku najmanje 5 milijardi dolara, no stvarna će šteta biti daleko veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američke tvrtke još uvijek imaju problema s oporavkom svojih sustava od softverske pogreške u Crowdstrikeovom programu Falcon Sensor.

Mala greška u računalnom kodu dovela je do otkazivanja mnogih međunarodnih letova, pada sustava u bolnicama, tvrtkama, pa čak i hitnim službama. Najviše su pogođene najveće svjetske kompanije s popisa Fortune 500, koje su izgubile najmanje 2,3 milijarde dolara potencijalne dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još više zabrinjava činjenica da je procijenjeni gubitak zdravstvenog sektora u SAD-u i Velikoj Britaniji čak 1,5 milijardi dolara.

Image
ŠOK ZA OLIMPIJCE /

Drama u zračnoj luci: Hrvatski sportaši nisu otputovali za Pariz, avion prizemljen zbog kvara

Image
ŠOK ZA OLIMPIJCE /

Drama u zračnoj luci: Hrvatski sportaši nisu otputovali za Pariz, avion prizemljen zbog kvara

Američka agencija 'Fitch Ratings', jedna od najvećih bonitetnih agencija u SAD-u, ali i u svijetu, procijenila je početkom tjedna da se vrste osiguranja za kojima će biti najviše upita kompanija odnose na prekid rada i pružanje usluga, uključujući i samo osiguranje prekida, te druge vrste, kao što su putno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

S druge strane, u Hrvatskoj još nitko nije objavio procjenu štete koju su državne institucije i građani pretrpjeli nedavnim hakerskim napadima iz Rusije, a za koje su odgovorne hakerske skupine povezane s Kremljem i njegovim obavještajnim službama.

Podsjetimo, nedavno su ruski hakeri prvo napali državne institucije, uključujući Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Hrvatsku narodnu banku i Zagrebačku burzu, a u četvrtak su napali i Klinički bolnički centar Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zloglasna ruska hakerska skupina 'NoName057' preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na financijske institucije, ali ne i za napad na KBC Zagreb.

Iako su hakerski napadi prisutni u cijelom svijetu, od malih tvrtki do međunarodnih korporacija, te od malih računalnih sustava na razini gradova, do napada na sustave vlada i ministarstava, nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 2022. godine, broj takvih napada raste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveću pojedinačnu štetu u prekidu usluge 'Crowdstrike' pretrpjele su američke zrakoplovne tvrtke. Tako se procjenjuje da su 'United Airlines' i 'American Airlines' u samo tri dana izgubili čak 860 milijuna dolara.

Ono što je daleko važnije je da su putnici izgubili povjerenje, kako u američke, tako i u svjetske avioprijevoznike, nakon niza štrajkova, odgoda letova, te najnovijih problema s avionima američkog proizvođača 'Boeing', za koje su 'zviždači' unutar tvrtke otkrili da imaju brojne tehničke nepravilnosti i probleme, te su opasni za letenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Iz splitske zračne luke ne planiraju pregovore s hakerima: 'Učinit ćemo sve, pod cijenu gubitka podataka...'

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo