DRŽAVA MANIJAKU KOJI JE BRUTALNO PREBIO VLASTITOG PSA VRATILA PET PASA: / Ipak, bitka još nije gotova

Image
Foto: Facebook

Pet zlostavljanih pasa vraćeno je lovcu iz Muća

4.3.2019.
19:01
Facebook
VOYO logo

Odlukom veterinarskog inspektora, vraćeno je pet pasa lovcu iz Muća koji su mu bili oduzeti nakon što je procurila snimka njihova zlostavljanja, piše Dalmatinski portal.

"Nažalost, tako je. Psi su vraćeni", rekao je Zvonimir Filipović iz no-kill skloništa za životinje Animalis Centrum i Zaklade za zaštitu životinja Split. Dodao je da je njihov stav od samog početka isti, a to da je lovac "zlostavljač kojem su psi trebali biti oduzeti" te da mu se treba zabraniti držanje pasa. "Mislimo da je to apsolutni minimum".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA IZ DALMATINSKOG ZALEĐA: /

Čovjek brutalno tukao psa, svjedoci se smijali

Image
UZNEMIRUJUĆA SNIMKA IZ DALMATINSKOG ZALEĐA: /

Čovjek brutalno tukao psa, svjedoci se smijali

Nisu bili cijepljeni i čipirani

Filipović je rekao da su psi su došli u sklonište odlukom veterinarskog inspektora, ali ne zbog zlostavljanja, već iz razloga što nisu bili cijepljeni i čipirani. "To je bio razlog zbog kojeg su mu psi oduzeti. I zbog medijskog pritiska, naravno. Mislim da mu ih ne bi oduzeli da se javnost nije toliko senzibilizirala vidjevši snimke okrutnog mučenja. Pse nismo smjeli udomljavati, premda je za njima vladao veliki interes. Liječili smo ih, pregledali, dobili su cjepiva, čip, na jednom je ustanovljena lišmanija."

Prije dva tjedna dobili su rješenje po kojem se psi vraćaju vlasniku. "Naveli su da su napravljene mjere radi kojih su psi oduzeti, da vlasnik treba podmiriti troškove skloništa i da mu psi trebaju biti vraćeni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponudili su lovcu da se odrekne pasa

Kada ih je kontaktirao vlasnik pasa, rekao je Filipović, ponudili su mu da se odrekne pasa tako da ne mora plati troškove koji su bili značajni. "To nam je nekako bila zadnja nada da bi psi mogli ostati kod nas. Uz pomoć prijatelja u nekoliko dana skupio je novac i platio. Mi više nismo imali zakonskog osnova da zadržimo te pse. Proces protiv njega je u tijeku", rekao je.

Ipak, nadaju se da će sud donijeti drugačiju odluku. Filipović kaže da bitka još nije završena i očekuju da će sud lovcu oduzeti pse budući da veterinarski inspektor nema ovlasti suditi za nasilje nad životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbol svega protiv čega se bore

"'Vlasnik pasa je simbol svega protiv čega se borimo. Lovac je koji pse nije cijepio i čipirao. Ti psi su došli u kontakt s divljim životinjama, mogli su dobiti bjesnoću i doći u kontakt s ljudima. Konstantno imamo lovačke pse koji dolaze u sklonište bez čipa, ranjeni, iznemogli, odbačeni, izgubljeni, lovci prema njima pokazuju minimalni senzibilitet", dodao je Filipović za Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo