'SPASIMO POTOK ČRNOMEREC' /

Još jedan Bandićev potez zbog kojeg Zagrepčani negoduju: natkriva potok radi izgradnje ulice

Image
Foto: Facebook (Spasimo Potok Črnomerec)

Građanska inicijativa Spasimo potok Črnomerec, platforma 1POSTOZAGRAD i Zelena akcija pokrenuli su inicijativu da se potok spasi od betonizacije

9.5.2017.
8:53
Facebook (Spasimo Potok Črnomerec)
VOYO logo

Na našu mail adresu stigla je informacija od strane građana metropole kojom su nas obavijestili o projektu iz Gradskog ureda koji bi, kako tvrde, uništio biljni i životinjski svijet zagrebačkog Črnomerca te narušio kvalitetu života.

Umjesto postojećeg zelenog koridora sa šetnicom uz otvoreni tok potoka Črnomereca na potezu Zaprešićke ulice, gradska uprava Milana Bandića planira natkrivanje dijela potoka zbog nove ulice (od Ilice do Prilaza baruna Filipovića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nova ulica ne doprinosi prometnom rasterećenju, a istovremeno bi uništila izuzetno vrijedni zeleni koridor, ali i potencijal javnog šetališta uz otvoreni potok od Medvednice do Save", piše u njihovom priopćenju.

"Šetnica uz potok Črnomerec u Zaprešićkoj ul. je jedina javna zelena površina u kvartu koja funkcionira kao park. Umjesto beskorisne ulice, šetnicu treba dodatno urediti kao javni park za kvart.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trasa koju se planira staviti u podzemlje je stanište mnogih vrsta životinja od kojih su neke zakonom izričito zaštićene. Njihova staništa je najstrože zabranjeno uništavati.

Dio trase je i zaštićeno arheološko područje sa ostacima iz  Kamenog doba.

U prostornom planiranju treba se voditi progresivnim smjenicama, a ne zastarjelim koncepcijama. Svjetski gradovi otvaraju svoje vodotoke, dok Zagreb s ovakvim štetnim i beskorisnim projektima nazaduje", dodaje se.

Građanska inicijativa Spasimo potok Črnomerec, platforma 1POSTOZAGRAD i Zelena akcija pokrenuli su inicijativu da se potok spasi od betonizacije i uredi kao javno šetalište u punoj trasi.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spasimo potok Črnomerec je građanska inicijativa čiji je cilj očuvanje otvorenog toka, zelenog koridora i živog svijeta potoka Črnomerec te uredenje javne šetnice od Medvednice do Save.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo