JOŠ DOBRIH VIJESTI ZA SVE HRVATE KOJI KUPUJU ONLINE: / Od sada ćete moći naručivati proizvode s apsolutno svih stranica u EU

Image

Svi ljubitelji online shoppinga došli su na svoje te više neće morati naručivati neke stvari na adresu tete u Njemačkoj već direktno na svoju.

23.11.2017.
11:33
VOYO logo

Ovog tjedna dovršeni su pregovori o diskriminaciji nekih građana EU na online tržištu. Radi se prvenstveno o geoblokiranju te od drugim vrstama diskriminacije utemeljenima na nacionalnosti, mjestu prebivališta ili boravišta.

No što je ovim pregovorima psotignuto i što će to značiti za građane Hrvatske?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dobre vijesti za Hrvatsku! Već od idućeg Božića hrvatski kupci će moći kupovati sa svih internetskih stranica u EU. Naime, do sada su hrvatski potrošači kao građani iz manje i novije države članice nerijetko diskriminirani tijekom kupovine online. Najčešće se događa da nam web trgovina odbija nešto prodati. Istraživanje Europske komisije je pokazalo kako čak 63% internet trgovaca ne prodaje van svoje države članice', rekla je Biljana Borzan, naša europarlamentarka koja je radila na direktivi u Odboru za unutrašnje tržišta i potrošače.

Ukidanje ovih prepreka odnosi se sada na fizičke proizvode, a servisi za čitanje e-knjiga ili streaming glazbe možda će biti uključeni u zakon kroz iduće dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borzan je, doznaje se iz njenog ureda, tražila i zabranu automatskog preusmjeravanja kupaca na nacionalne stranice. U pojedinim slučajevima kupce se automatski prebacuje na lokalnu stranicu s drugim proizvodima i cijenama. Uz to, ponekad nam se čak naplati i po višoj cijeni nego kupcima iz nekih drugih članica EU-a te je ta zabrana usvojena.

'Prekogranična online kupovina u EU čini tek 14 posto ukupne internetske kupovine. Ukidanjem ove barijere očekuje se njen rast. Online tržište ima veliki potencijal koji bi koristio i hrvatskim trgovcima i potrošačima. Procjena je da bi povećanje online trgovine sa sadašnjih pet posto na 15 posto značilo siguran rast BDP-a na razini Unije za 1,7 posto', pojašnjava Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo