NISU BILI SVJESNI OPASNOSTI / Joe Šimunić progovorio o gubitku kćeri i roditeljima poručio: 'Cijepite djecu protiv gripe'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Luce je bila zdrava i vesela djevojčica, sve do tog kobnog 18. ožujka

14.10.2018.
16:48
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Joe Šimunić i supruga Christina za Jutarnji list prvi put su progovorili o gubitku kćeri Luce koja je početkom proljeća umrla od gripe. Nakon tragedije koja je zadesila obitelj, drugim roditeljima poručuju: "Cijepite djecu protiv gripe." 

Bila je zdrava i vesela, a onda je sve krenulo nizbrdo

Luce je bila zdrava i vesela tri i pol godišnjakinja, sve do tog kobnog 18. ožujka kada je dobila temperaturu. Spustili su joj temperaturu i djevojčica je zaspala, a idući dan su posjetili pedijatricu koja je prema simptomima zaključila da je riječ o gripi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, stanje se nije popravljalo pa su ih uputili na kliniku za infektivne bolesti.

"Nalaz likvora pokazao je da naša mala djevojčica ima encefalitis, odnosno upalu mozga, kojem u tom trenutku nisu znali uzrok. U četvrtak smo saznali da je izoliran i virus pandemijske gripe H1N1. U tom trenutku gotovo sam odahnula. Gripa, pa ipak nije tako strašna bolest. Ne umiru ljudi od gripe, tješila sam se", priča majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, onda je sve krenulo nizbrdo nevjerojatnom brzinom. U petak su je prebacili na intenzivnu skrb, u subotu ujutro počele su konvulzije. Između subote i nedjelje nastupila je moždana smrt. Luce je još živjela tjedan dana premda je bila moždano mrtva, a napustila je obitelj na Uskrs. 

"Da smo znali opasnosti, cijepljenje ne bi preskočili"

"Bila je cijepljena svim obveznim cjepivima, pa čak i nekim dodatnim. Jedino je nismo cijepili protiv gripe, a to se pokazalo možda kobnim", kaže Joe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da smo dovoljno znali o opasnostima gripe, to cijepljenje sigurno ne bismo preskočili. Istina, nikad nam nije ni predloženo cjepivo, a nije ni obvezno niti je preporučeno za zdravu djecu u Hrvatskoj", dodaje Christina.

Joe kaže da ne želi ijednom roditelju da proživi takvu trragediju i nemoć da pomogneš vlastitom djetetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do kraja života pitat ćemo se jesmo li nešto mogli napraviti da izbjegnemo ovu tragediju" govori Joe.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo