zamjenjuje dinka cvitana /

Jelenić pred Odborom za pravosuđe: 'Moramo nastaviti rad USKOK-a i više se pozabaviti ratnim zločincima'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici početkom ovoga tjedna, a on je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja

19.4.2018.
8:50
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski Odbor za pravosuđe danas je održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o Vladinu prijedlogu da Dražena Jelenića imenuje novim državnim odvjetnikom, prije no što se o tome održi saborska rasprava. 

Podsjetimo, Vlada je Jelenića predložila na zatvorenoj sjednici početkom ovoga tjedna, a on je trenutno prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe 24. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj vladin prijedlog nije akt neprijateljstva prema dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku. Statistike su dobre, ali percepcija nije dobra, veliki postupci nemaju sudski epilog", započeo je ministar pravosuđa Bošnjaković izlaganje o razlozima Cvitanove smjene. 

"Iznimno je važno tko je na čelu DORH-a, i mislim da sad imamo dobrog kandidata", rezimirao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega je govorio Jelenić. 

"Ja sam dijete Državnog odvjetništva, to nije loše, cijeli radni vijek radim, učim, ovom prilikom se zahvaljujem i svim mentorima, a zadnji od njih je upravo Dinko Cvitan."

Jelenić je objasnio i što se može očekivati od njegova rada. 

"Nastaviti put razvoja DORH-a je moj cilj, svjestan sam percepcije javnosti, treba o tome voditi računa. Unatoč tomu, mislim da u DORH-u ima puno dobrih stvari, no treba poraditi na njihovoj prezentaciji. Cilj mi je revitalizirati odnos DORH-a i kriminalističke policije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelenić se dotaknuo i sve češćih korupcijskih afera istaknutih državnih dužnosnika u poduzetnika koji potresaju hrvatsku javnost 

"Ono što radi USKOK, na tomu treba inzistirati i to treba i nastaviti. Treba se još više angažirati oko ratnih zločinaca, a tu podrazumijevam i angažman obavještajne zajednice, policije i odvjetništva, naravno, treba razvijati i suradnju s odvjetništvima susjednih država", zaključio je Jelenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim odgovorima na pitanja članova Odbora, Jelenić je istaknuo kako 'rad Cvitana ocjenjuje kvalitetnim, pošto su zajedno radili, u suprotnom i svoj bi rad smatrao lošim.'

Jelenić je rođen 1966. u Zagrebu gdje je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio kao vježbenik u Službi društvenog knjigovodstva i Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Karijeru nastavlja u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao državnoodvjetnički savjetnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika. 

U Općinskom državnom odvjetništvu u Samoboru radi kao vršitelj dužnosti državnog odvjetnika, nakon čega se kao zamjenik državnog odvjetnika zaposlio u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Od 2003. do 2008. godine radio je u DORH-u u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Zagrebu kao zamjenik ravnatelja USKOK-a i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju. 

Nakon toga je radio kao županijski državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a zatim je stigao na sadašnju poziciju zamjenika glavnog državnog odvjetnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo