GOSTOVALA U RTL DIREKTU: / Jelena Veljača: 'Kada vas netko tuče i prijeti vam, ne možete zatvoreni u sobici tražiti broj BaBa'

Jelena Veljača je u RTL Direktu otkrila da će ih sutra na razgovor primiti Kolinda Grabar-Kitarović

18.3.2019.
22:55
VOYO logo

Jelena Veljača, jedna od organizatorica akcije #spasime, u studiju RTL Direkta otkrila je što su danas razgovarali s premijerom Andrejem Plenkovićem i objasnila je za što se zalaže taj, sada ga već možemo nazvati, pokret. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S resornim ministrima i premijerom sam danas razgovarala o jednoj stvari koju smatram poražavajućom, a to je da se žrtve obiteljskog nasilja javljaju u grupi na Facebooku te da bi oni hitno trebali učiniti nešto da žrtvama obiteljskog nasilja vrate povjerenje u sustav i da se javljaju njima", kazala je Veljača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stekla je dojam da ih je Andrej Plenković saslušao na današnjem trosatnom sastanku. "Premijer može puno govoriti i govorio je, ali on je predsjednik Vlade i to priliči takvom jednom sastanku. No, nismo ni mi šutjele, kao što se i vidi iz onoga što je izrečeno na presici kasnije", kazala je Veljača i dodala kako su premijer i ministri precizno pročitali njihove zahtjeve. 

Sutra na razgovoru kod predsjednice

"Ministar pravosuđa je pokazao veliki interes za to da se naš najeksponiraniji, a rekla bih i najvažniji zahtjev za žrtve obiteljskog nasilja, implementira u zakon, ali i u praksu. Odlučili smo pomoći policijskim službenicima dok se, do kraja godine kao što je obećao premijer, dok se ne osnuje ta SOS linija koja će 24 sata dnevno biti dostupna žrtvama obiteljskog nasilja, preuzeti na sebe komunikaciju sa žrtvama", kazala je Veljača te dodala da žrtve obiteljskog nasilje uopće ne znaju koga zovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete shvatiti da kada vas netko tuče i prijeti vam i kada ste zatvoreni u neku sobicu, ne možete surfati po internetu i tražiti broj od BaBa ili Sanje Sarnavke. Potrebno je nešto što je jednostavno, lako i pamtljivo i ovi brojevi su dobro rješenje do trenutka kada će se stvarno taj telefon osnovati", kazala je i dodala kako su tražili i ogromnu kampanju kako bi sve žrtve obiteljskog nasilja znale gdje se mogu javiti. 

Obiteljsko nasilje je danas samo dijelom u Kaznenom zakonu. "Između policije, Centara za socijalnu skrb i suda na kraju sustava postoji procedura koja nije jasna ni njima, a kamoli žrtvama obiteljskog nasilja", kazala je te se osvrnula i na činjenicu da se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije odazvala njihovom pozivu na prosvjed. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je i da će ih sutra primiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo