JEFTINIJE I BEZ ČEKANJA: / Već za tjedana dana po marihuanu moći ćete otići u ljekarnu

Image

Imunološki zavod pred dovršetkom je pregovora s kanadskim dobavljačem medicinskog kanabisa za hrvatsko tržište, a prve doze ovih pripravaka bit će dostupne u ljekarnama u travnju.

22.3.2016.
7:19
VOYO logo

Pripravci medicinskog kanabisa prema planu su već trebali biti dostupni u ljekarnama, ali su se pregovori, kažu Novom Listu u IMZ-u, odužili zbog dodatnih zahtjeva Ministarstva zdravlja.

Image
EVO KAKO ĆE SE MARIHUANA SMJETI KORISTITI U HRVATSKOJ: /

Ministarstvo objavilo nacrt Pravilnika

Image
EVO KAKO ĆE SE MARIHUANA SMJETI KORISTITI U HRVATSKOJ: /

Ministarstvo objavilo nacrt Pravilnika

"Proces pregovora s dobavljačem biljnih pripravaka od medicinskog kanabisa je u tijeku. Proces uvoza traje malo duže od predviđenog jer je Ministarstvo zdravlja zatražilo uvoz dodatne, niže doze pripravaka, radi bolje prilagodbe uvođenja proizvoda u kliničku primjenu" objašnjavaju u IMZ-u. Zbog dogovaranja uvoza niže doze trebalo je pripremiti dodatnu dokumentaciju potrebnu za ishođenje uvozne dozvole i s dobavljačem utvrditi mogućnosti proizvodnje tražene doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEDICINSKA MARIHUANA: Moći će se davati i djeci, a evo sve što trebate znati o tome

Ublažavanje tegoba

Nakon ishođenja uvozne dozvole, Imunološki zavod započet će s uvozom i distribucijom prvih doza medicinske marihuane na hrvatskom tržištu. Riječ je o želatinoznim kapsulama od ulja kanabisa, koje sadrže tetrahidrokanabinol (THC), dronabinol ili nabilon, sastojke konoplje kojima se pripisuju pozitivna svojstva u ublažavanju tegoba niza bolesti. Lijek će, kao i sada, propisivati obiteljski doktori, pedijatri, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prema preporuci specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije, te neuropedijatrije, i to samo na jednokratni recept. Za ove pripravke izdavanje ponovljivih recepata, koji omogućuju podizanje mjesečnih doza na jedan recept, nije moguće. Pripravak će se izdavati u ljekarnama, uz liječnički recept, a procjenjuje se da će cijena mjesečne doze biti do 1.500 kuna, što je i trostruko manje od cijene pripravaka na inozemnom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će sve predmetne aktivnosti biti završene tijekom ovog mjeseca, kako bi Imunološki zavod mogao dobiti dozvolu za uvoz i izvršiti narudžbu prvih količina indijske konoplje za medicinsku upotrebu", poručuju iz IMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo