JEDNA OD NAJSTROŽIH ZEMALJA: / Stručnjaci s Oxforda objasnili kako je Hrvatska postala 'prvak svijeta' u borbi protiv koronavirusa

Image
Foto: RTL/Screenshot

'Kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od koronavirusa'

7.4.2020.
9:46
RTL/Screenshot
VOYO logo

Još prije dva tjedna istraživači s prestižnog sveučilišta Oxford koji su napravili istraživanje o mjerama protiv koronavirusa te ih usporedili s brojem zaraženih objavili su da Hrvatska ima najrestriktivnije mjere na cijelom svijetu. Kako su došli do tog zaključka objasnili su za RTL Direkt.

Image
PREMINULO JOŠ DVOJE: /

Muškarac (46) umro u Zagrebu; 60 novih zaraženih; Oboljeli djelatnici koprivničke bolnice; Promijenio se režim u Istri

Image
PREMINULO JOŠ DVOJE: /

Muškarac (46) umro u Zagrebu; 60 novih zaraženih; Oboljeli djelatnici koprivničke bolnice; Promijenio se režim u Istri

"U ovom trenutku Hrvatska je poduzela sve mjere koje spadaju pod najstrože na našoj ljestvici. Kad smo ih uzeli sve u obzir, Hrvatska je prikupila 100 bodova na našoj ljestvici. Postoji još par zemalja koji su blizu tome: Indija je tu negdje, Južna Afrika je u sličnoj poziciji, ali definitivno kada pogledamo sve mjere koje promatramo, Hrvatska je jedna od najstrožih zemalja kada pričamo o zaštiti od COVIDA-19", rekao je Toby Phillips, voditelj odjela za digitalna istraživanja Sveučilišta Oxford.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj je tim prikupljao informacije o 11 indikatora vladinih odgovora na pandemiju. To su: zatvaranja škola, zatvaranje poslovnih prostora, ukidanje javnih okupljanja, ukidanje javnog prijevoza, javne kampanje informiranja o zarazi, zabrana putovanja u zemlji, restrikcije na međunarodna putovanja, fiskalne mjere, monetarne mjere, hitno ulaganje u zdravstveni sustav i ulaganje u razvoj cjepiva. Primjerice za nikakve mjere kod zatvaranja škola država bi dobila 0 poena, za preporuku zatvaranja jedan poen, a za obvezu zatvaranja 2 poena.

Važnost testiranja

Ipak, Hrvatska je na dnu po broju testiranja. "Od početka pandemije, testiranje je jako važno i na ovom istraživanju rade i epidemiolozi koji procjenjuju važnost mjera, i svi su nam oni rekli da je testiranje najvažniji korak u razumijevanju virusa i njegova kontroliranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno u obzir uzimamo sedam različitih mjera koje ulaze u našu ljestvicu. Dodavanjem podataka o broju testiranja bi promijenilo rezultate na ljestvici, ali ne previše. Za Hrvatsku očekujem da bi ostala pri vrhu ljestvice čak i kada ubacimo tako temeljite podatke", pojasnio je Phillips.

Dodao je kako očekuju da će druge zemlje u narednih par tjedana pojačati svoj odgovor, pa će se i krivulja početi izravnavati sukladno tome. "To je naša hipoteza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo