Birokratsko ludilo / Jedna kuća s dvije adrese: u prizemlju žive u jednoj općini, a na katu u drugoj!

U suludim raljama hrvatske birokracije već godinama živi obitelj Čičak. Kuća je u Rakitju, a otac i majka koji žive u prizemlju su otkrili kako su prijavljeni u susjednim Novakima. A sin koji živi kat iznad prijavljen je u Rakitju

18.10.2016.
22:38
VOYO logo

Rasprava između stanovnika Novaka i Raktija oko toga gdje ide granica koja razdvaja ta dva mjesta traje već godinama.

Sve je krenulo 2006. kada su mještani Rakitja saznali da im je u nekom trenutku, bez da su obaviješteni, oduzet dio zemljišta u kojemu se nalaze škola, crkva i niz kuća te pripojen Novakima. Što je u međuvremenu dovelo do konkretnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaotičnu situaciju najbolje oslikava primjer obitelji Čičak. Iako žive u istoj kući, otac i sin prijavljeni su na drugim adresama - jedan u Rakitju, a drugi u Novakima.

Za to su saznali kada je sin otišao po novu osobnu zbog čega je morao u katastar i tamo shvatio da više ne živi u Rakitju nego u Novakima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su na području našeg grada Sv. Nedelje postavljeni turistički panoi s ulicama naselja bile su nacrtane nekakve granice. Tad se prvi put skužilo da to ne odgovara nekim odlukama koje su bile iz 1985. godine", pojasnio je Dražen Fabijan, predsjednik Zbora građana Rakitja.

Misle da je karta od tada, na kojoj granice idu u korist tog mjesta - jedina mjerodavna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novačani pak misle kako je vjerodostojna jedino ona iz 1991., a koju priznaje i Državna geodetska uprava.

"Sad bi ti ljudi trebali platiti sva ova davanja za nove osobne, za nove vozačke, sve zato jer netko ne želi živjeti u Novakima", kaže mještanin Novaka Zdenko Vojvodić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rakićani su potpisali i peticiju kojom traže vraćanje starih granica te ju adresirali na gradonačelnika Svete Nedelje pod koju spadaju Rakitje i Novaki. Gradonačelnik tvrdi - granice se mogu mijenjati, ali oko njih se prvo trebaju usuglasiti oba mjesna odbora.

"To vam je kao da imate granicu između Trnskog i Zapruđa. Neka oni dogovore gdje je zgrada, a mi ćemo prijedlog formirati i poslati na gradsko vijeće", kaže gradonačelnik Drago Prahin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će do toga doći teško je povjerovati jer obje strane inzistiraju da je njihova dokumentacija prava. Naopaka situacija koju je zakuhao netko drugi tako će očito i dalje djeliti mještane Rakitja i Novaka.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo