BOLNICA U HRVATA /

U splitskoj bolnici gledanje TV-a naplaćuju 3 eura. Kako je u ostalim KBC-ima?

Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL/Ilustracija

U udrugama pacijenata podsjećaju da naplata gledanja televizije nije slučaj samo u Hrvatskoj, već ustaljena praksa u klinikama diljem Europske unije

12.9.2024.
9:42
Zvonimir Barisin/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Jedan pacijent koji je ovih dana završio na liječenju u KBC-u Split požalio se na praksu ove bolnice da svojim pacijentima naplaćuje, ni manje ni više već gledanje televizije, pisao je Novi list. Cijena ove usluge u splitskoj je bolnici tri eura po danu, što znači da bolesnik koji se liječi 10-ak dana na nekom od odjela ovog KBC-a, samo za gledanje TV-programa mora izdvojiti 30-ak eura. U splitskoj bolnici kažu da su ugovorili ovu uslugu s jednom privatnom tvrtkom, koja im osigurava ono za što sami nemaju dovoljno novca da bi priuštili svojim pacijentima.

Inače, s ovim modelom opremanja bolničkih soba TV-uređajima krenulo se još prije dvadesetak i više godina. Dio bolnica tu uslugu uopće nije službeno ugovarao, dio je sklapao ugovore s tvrtkom koja nudi televizore, a dio bolnica ubirao je privatnicima i mjesečni paušal za bolničku blagajnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnjih desetak godina bolnice su se uglavnom opremile TV-prijemnicima, ne baš na svim odjelima, ali je stanje ipak daleko bolje nego ranije. Zbog splitske bolnice smo zato odlučili saznati kakva je praksa u ostalim kliničkim bolničkim centrima, odnosno naplaćuje li se tamo gledanje TV-a. Za Danas.hr iz KBC-a Zagreb odgovaraju da je većina soba za hospitalizirane pacijente opremljena TV uređajima koji su svi u vlasništvu bolnice te njihovo korištenje ne naplaćuju pacijentima. Također, ni Klinička bolnica Merkur svojim pacijentima ne naplaćuje gledanje TV-a.

Image
'DOĐU, A ONDA...' /

Najveća hrvatska bolnica bez ultrazvuka koji otkriva najteži rak! Gdje je zapelo s nabavkom novog?

Image
'DOĐU, A ONDA...' /

Najveća hrvatska bolnica bez ultrazvuka koji otkriva najteži rak! Gdje je zapelo s nabavkom novog?

U osječkom Kliničkom bolničkom centru nisu sve sobe opremljene TV prijemnicima, a gledanje TV-a u sobama koje ga imaju, ne naplaćuje se pacijentima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Značajna većina hospitalizacijskih prostora u KBC-u Rijeka opremljena je televizorima koje su većim dijelom osigurali različiti donatori, a svi su TV uređaji procesuirani normiranim protokolima ulaska inventara i registrirani u poslovnoj dokumentaciji ustanove. KBC Rijeka ne naplaćuje gledanje televizije pacijentima", kažu za Danas.hr iz KBC-a Rijeka.

U udrugama pacijenata podsjećaju da naplata gledanja televizije nije slučaj samo u Hrvatskoj, već ustaljena praksa u klinikama diljem Europske unije. Primjerice, u Francuskoj i Belgiji u standardu naplaćuju TV prilikom hospitalizacije jer se nalazi u sobi, bez obzira gledali je ili ne.

POGLEDAJTE VIDEO: Što stoji iza iznenadne ostavke ravnatelja splitske bolnice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo