'Jedino Srbi i Albanci imaju manje plaće od nas!'

Iako prosječna plaća hrvatskih diplomata iznosi oko 35 tisuća kuna, sve je više nezadovoljnih koji se bune što im harač skida čak 1500 kuna s plaće.

29.12.2009.
13:21
VOYO logo

Kako piše Globus, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija sve je više nezadovoljnih zaposlenika, ponajviše ambasadora i diplomata koji smatraju da bi se na njih trebala primijeniti 'slobodnija' porezna stega. Naime, harač se po zakonu obračunava na cjelokupni iznos plaće, a diplomatima se npr. doprinosi obračunavaju na temelju kunske osnovice plaće, pa im mirovina na kraju karijere iznosi manje od 4000 kuna.

Uz harač, diplomatima smeta i štednja. U trima rebalansima državnog proračuna sredstva namijenjena za diplomatsko-protokolarne obveze u inozemstvu smanjena su s 10 na 6,8 milijuna kuna, pa su diplomati morali otkazivati neke od već najavljenih susreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svima je jasno da je kriza, ali primjećujemo da smo mi jedni od rijetkih koji štede", izjavio je jedan neimenovani diplomat.

Uz slabe plaće (u odnosu na regiju 'prešišali' su nas i BiH, Rumunjska i Makedonija), harač, mjere štednje i neplaćanje prekovremenih sati, nije ni čudo što je interes za ovu službu sve manji. Kako piše Globus, u nekim misijama u inozemstvu nedostaje diplomatskog osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U MVPEI-ju su, pak, utvrdili kako imaju višak osoblja, vjerojatno onih koji su zapošljavani po rodbinskim ili stranačkim vezama a ne po kompetenciji, pa za cilj imaju smanjenje broja zaposlenih. Tako su, kažu, već uštedjeli 14 milijuna kuna, a planiraju i daljnje restrikcije u idućoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo