Jedino selo u EU-u bez vode i struje nalazi se, naravno, u Hrvatskoj

Dok su se u drugim pravoslavnim selima kuće minulih godina sustavno obnavljale, u Baljcima kao da su ruševine naumili konzervirati.

8.7.2014.
14:01
VOYO logo

Prije 17 godina, s druge strane Svilaje u zaseocima Baljaka, bilo je 30-ak domaćinstava. I od svih njih, danas ovdje žive samo dvije obitelji. Navodno je od 76 kuća prijavljenih za obnovu prije 17 godina, obnovljeno njih 15.

'Svi bismo mi željeli svojoj kući. A tko to ne želi, zar takvih ima?', kaže Duško Trzin koji je u rodni kraj stigao iz Šida, kao i ostatak ostalog stanovništva. Ali, dok su se u drugim pravoslavnim selima kuće minulih godina sustavno obnavljale, u Baljcima kao da su ruševine naumili konzervirati, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor općine: Tamo nitko ne živi

Prije 17 godina njih 76, odlučni vratiti se što prije, podnijeli su zahtjeve za obnovu. Zahtjevi su riješeni pozitivno tek prije godinu i pol dana, ali obnove - nema! 'Najgore od svega je što u selu nema ni struje, ni vode, ni asfalta', veli Slaviša Jošić, mladić koji je rođen u Njemačkoj gdje su se nakon rata sklonili njegovi roditelji i tamo ostali do danas. Godinama mole u općini da im makar uvedu struju, jer, da ima struje, mnogi od njih polako bi sami svoje ruševine obnavljali.

'Kad u općini pitate zašto nema struje u Baljcima, onda vam kažu, a kome ćemo struju dovoditi kad u selu niko ne živi. A recite, molim vas, tko će u 21. stoljeću živjeti tamo gdje nema struje? Mi smo jedino selo u EU-u bez vode i struje! Pa što u današnje doba možete bez toga?', revoltirano će umirovljenik Josip Milanković. http://www.slobodnadalmacija.hr/%C5%A0ibenik/tabid/74/articleType/ArticleView/articleId/250365/Default.aspx

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo