TODORIĆ OTKUPIO DIONICE AGROKORA NOVCEM IZVUČENIM IZ AGROKORA; EBRD: /

'To je za nas bila uobičajena transakcija'

Image
Foto: Pixsell
23.10.2017.
14:39
Pixsell
VOYO logo

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u vlasničku strukturu Agrokora ušla u srpnju 2006. godine preuzevši 8,33 posto dionica za 110 milijuna eura, a ta su sredstva trebala poslužiti za restrukturiranje bilance nakon niza domaćih i stranih akvizicija i omogućiti pripremanje za inicijalnu javnu ponudu, piše Tportal.

Iako je EBRD i ranije surađivao s Agrokorom, prije 17 godina ta je banka Todoriću odobrila kredit od 170 milijuna eura za restrukturiranje i regionalnu ekspanziju, a u siječnju 2004. financirala je Frikom, Agrokorova proizvođača i distributera sladoleda i smrznute hrane u Srbiji, korporativnim zajmom od 13 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IVAN TODORIĆ SE U TAJNOSTI VRATIO U HRVATSKU: /

'Bio je u Americi i Švicarskoj, ali morat će opet otići zbog trudne supruge'

Image
IVAN TODORIĆ SE U TAJNOSTI VRATIO U HRVATSKU: /

'Bio je u Americi i Švicarskoj, ali morat će opet otići zbog trudne supruge'

Sedam godina kasnije Todorić odlučuje otkupiti dionice za 100 milijuna eura. No, prema tvrdnjama DORH-a to je učinio na štetu Agrokora. Naime, Todorić je spomenutih 100 milijuna eura osigurao putem prikrivenih kredita tvrtki AWT International i Fairtrade, njegova poslovnog partnera Mihe Glavića, a koje je kasnije podmirio Agrokor.

Iz Europske banke za obnovu i razvoj sada tvrde da su iznenađeni nalazima revizije koje je javnosti predstavila izvanredna uprava za Agrokor na čelu s Vladinim povjerenikom Antom Ramljakom, no kako tvrde, što se tiče prodaje dionica Agrokora, to je za njih bila uobičajena transakcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada preuzmemo udjel u kompaniji, postavljamo jasno definirane ciljeve i ako ih ostvarujemo, smanjujemo udjel prije nego što konačno izađemo. EBRD je dugoročni investitor, ali ne i stalni investitor", rekao je za spomenuti portal EBRD-ov glasnogovornik Axel Reiserer.

Iz EBRD-a naglašavaju da više nemaju nikakvih nenaplaćenih potraživanja prema Agrokoru, a nakon smanjenja udjela ostalo im je u vlasništvu još 2,31 posto dionica Agrokora.

Europska banka za obnovu i razvoj je osnovana u svibnju 1990.godine s ciljem da pomogne u procesu tranzicije država istočne i srednje Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo