U Splitu je otvoren peti po redu Adriatic gastro show, sajamska manifestacija na kojoj izlagači predstavljaju proizvode iz područja gastronomije, vinarstva, turizma i ugostiteljstva. Posebno je posjećen bio štand tvrtke u vlasništvu generala Ante Gotovine gdje je pred gledateljima rezana divovska tuna.
- Riba generala Gotovine od sada i u trgovinama! Nakon inćuna, srdela i lokardi stiže i jadranska tuna
"Što god uzmete, ništa ne možete faliti. Sve je domaće i sve je
kvalitetna spiza'', poručuje jedan od izlagača Ivica
Milić.
Teška srca smo odbili velikodušnu ponudu gospodina Ivice, a već
su nam i ostali susretljivi izlagači nudili blago svojih
štandova. Pod krovom Spaladiuma nemoguće je održati dijetu pa je
najbolje krenuti polako. S orašastim plodovima - nudi ih jedan od
izlagača Željko Vugrinec: "Domaći orah, imamo
ulje od lješnjaka, pečeni lješnjak i sirovi lješnjak".
Kao predjelo možete kušati i malo džema od šipka gospođe
Antonije Zelenike koja kaže kako bi bez
dalmatinskih sajmova stavila ključ u bravu svog OPG-a: "Ja imam
svoju plantažu šipka, aronije, mješoviti voćnjak. Proizvodim
džemove i imamo svoj med. Sve je ekološko".
Nakon zagrijavanja vrijeme je za tešku kategoriju. "Slanina ili
panceta kako vi kažete, švargot, tlačenica, naš slavonski, domaći
kulen, klenova seka i kobasica domaća, slavonska'', nabraja
izlagačica Katarina Liščević.
Ako preferirate ribu, možete probati tunu generala Gotovine o
kojoj je održano najposjećenije predavanje prvog dana sajma.
"Temperatura tune kada se ulovi na štap bude 40 stupnjeva, dimi
se iz nje. Jedina riba koja je toplokrvna. Ona piči ko raketa
...", objašnjava kuhar David Skoko.
A nakon obilnog jela jedino što vam preostaje jest, laganim
korakom, puno sporije od tune, otići do štanda s vinima, a
izlagač Franjo Krešić preporučuje: ''Za ovakvu
hranu bijela vina pašu. Sva bijela vina, pogotovo graševina''.