NAJBOGATIJI HRVAT KOD STANKOVIĆA OTKRIO: / 'Tražili su me 300.000 eura mita, a USKOK me je ozvučio. Bio sam James Bond'

Image
Foto: HRT

'Bio sam James Bond i to mi nije bilo baš jednostavno napraviti, ali me ta nepravda jako brinula i razočarala'

11.10.2020.
15:30
HRT
VOYO logo

Branko Roglić, vjerojatno najbogatiji Hrvat i jedan od najbogatijih hrvatskih poduzetnika, vlasnik Orbico grupe i najveći distributer robe široke potrošnje u Europi, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, u kojoj je između ostalog govorio o svojoj karijeri, gospodarskoj situaciji za vrijeme koronavirusa i korupciji u Hrvatskoj, uključujući i slučaj u kojemu je od njega otvoreno tražen mito, javlja HRT.

Roglić kaže da je svojedobno prijavio traženje mita od 300.000 eura, nakon čega ga je USKOK ozvučio i na kraju je došlo do presude. "To nije bilo jednostavno ni lako odlučiti", rekao je Roglić koji je u to vrijeme bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića, kojemu je objasnio situaciju i koji ga je podržao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam James Bond i to mi nije bilo baš jednostavno napraviti, ali me ta nepravda jako brinula i razočaravala", rekao je Roglić, dodavši da su u Hrvatskom proljeću, u kojemu je i sam sudjelovao, drugačije zamišljali domovinu. "Čini mi se da je jedan dobio 10 mjeseci zatvora, jedan šest, a glavna osoba, koja je bila stečajna upraviteljica, u međuvremenu je umrla", otkrio je Roglić.

Image
ČOVJEK KOJI ZAPOŠLJAVA 6000 LJUDI: /

'Radnici kod nas nisu jeftini, samo oni dobiju malo, a ostalo pojedu uhljebi'

Image
ČOVJEK KOJI ZAPOŠLJAVA 6000 LJUDI: /

'Radnici kod nas nisu jeftini, samo oni dobiju malo, a ostalo pojedu uhljebi'

Bez gospodarstva nema države

Što se korupcije u Hrvatskoj tiče, uvjeren je da situacija polako ide nabolje. "To treba iskorijeniti, inače naša država neće imati šansu", poručio je Roglić, dodavši da u javnom sektoru ima uhljeba, ali da to nisu svi. Proračun Hrvatske, kaže, puni se gospodarstvom i strah ga je da se ono preopterećuje. Kaže da je koronavirus stvorio situaciju koja nije laka. "Ako se gospodarstvo ne spasi, onda nema ni države", rekao je Roglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o bivšem čelniku Agrokora Ivici Todoriću, rekao je kako smatra da nije istina da protiv njega postoji politička urota. "Svaki Hrvat koji je pratio situaciju zna da mu je tvrtka praktički bila u stečaju. Firma je vrijedila 20 milijardi, a dugovala je 56. Ako je to rezultat nečijeg rada, onda je to vrlo slab rezultat", poručio je.

Uzor mu je pokojni vlasnik Ikee

Roglić se zalaže za privatizaciju koja u Hrvatskoj, kako smatra, nije provedena, već je došlo do kvaziprivatizacije. Uzor mu je, kaže, pokojni vlasnik Ikee Ingvar Kamprad. "Kad su mu rekli 'Zašto ne kupite novi auto', odgovorio je 'Što ću kad mi je dobar', čovjek se vozio tramvajima na posao. Ja nisam otišao u taj ekstrem, ali poštujem tog čovjeka jer smatram da poduzetništvo nije luksuz, nisu crveni tepisi, jahte... Prva briga za pravog poduzetnika je briga za svoje ljude. Dakle, stvoriti dugoročno održivo poduzeće", rekao je Roglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da su vlasnici svoj novac zaradili na idejama, a ne na šljakanju. "Poduzetnik nema radno vrijeme, ja radim 17 sati dnevno. Vi i na večeri radite, ako ste pravi poduzetnik. Ali ključ poduzetništva je dugoročna održivost poduzeća. Ja svoje ljude plaćam onoliko da su pristojno plaćeni, možda bi se moglo platiti više, ali ja brinem hoće li on dogodine tu plaću primiti, i prekogodine i idućih deset godina. Moja je briga dugoročna održivost, a briga radnika je da radi što može bolje, da to poduzeće što više napreduje i da ima mogućnosti isplatiti im što veće plaće", rekao je Roglić.

O Hrvatskom proljeću

Prisjetio se početaka svoje tvrtke kada je imao ušteđenih 60.000 maraka, što je bio temeljni kapital Orbica kod osnutka u Švicarskoj. "Radili smo ja i supruga i putovao sam dosta po svijetu, bile su dnevnice, i 60.000 maraka nije bio baš tako veliki novac. Moja plaća tada je bila 2000 maraka mjesečno", rekao je Roglić. Profit su upotrijebili za razvoj poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da se učlanio u Partiju za vrijeme Hrvatskog proljeća odgovorio je: "Onda smo bili na tragu Hrvatskog proljeća, Savka,Tripalo, mi smo ušli u Mikinu i Savkinu partiju". Međutim, ubrzo je izbačen, a knjižicu mu nisu ni izručili.

"Nismo bili nikakvi revolucionari, mi smo htjeli da Hrvatska ima veću samostalnost u odnosu na Beograd, da imamo više kontakata sa Zapadom i da polako implementiramo slobodno tržište", rekao je Roglić. "Mi nismo bili neprijatelji ni Srbima ni bilo kome, mi smo samo htjeli da Hrvatska ima svoja prava", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Milanović je iskričav i pošten'

Politički gledano, kaže da ima i lijeve i desne osjećaje te da država ne može funkcionirati bez lijeve i desne opcije. Simbolički je financijski pomagao Mostu jer je mislio da oni mogu pomoći zdravom dijelu HDZ-a. "To se na koncu nije dogodilo", rekao je. Za predsjednika Zorana Milanovića rekao je da je "iskričav, ali i pošten".

Komentirajući slučaj Bernarda Jakelića, bivšeg zamjenika glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca kojeg je više žena optužilo za zlostavljanje, Roglić, bivši čelnik HUP-a, rekao je da je 24 godine poznavao Jakelića te da mu se nijedna žena nije žalila. "I svih tih 10 su došle odjedanput i sve su prijavile za neka događanja od prije 15 godina. Čekamo da DORH to raščisti, ne bih se sad miješao", rekao je Roglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo