JEDAN OD LOKALNIH STOŽERA TRAŽI NOVI PRISTUP PANDEMIJI: / Uvođenje žutog, zelenog i crvenog stupnja - ovako bi izgledao život

Image
Foto: Pixsell

Istovremeno, Europska komisija je krenula s inicijativnom ujednačavanja pravila za mjere, odnosno prema koordinaciji prekograničnih mjera za cijeli EU,

4.9.2020.
16:32
Pixsell
VOYO logo

U posljednja 24 sata zabilježeno je 334 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2703, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 283 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Jedna osoba je preminula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi prijedlog

Stožer Primorsko-goranske županije predložio je da se županije kategorizirao u tri stupnja, na temelju broja novooboljelih od COVIDA-19 na 100.000 stanovnika - žuti, zeleni i crveni. O tom bi prijedlogu na današnjem sastanku trebao raspravljati Nacionalni stožer civilne zaštite, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom modelu, svakog 1. i 15. u mjesecu određivao bi se 14-dnevni kumulativni broj oboljelih na 100.000 stanovnika Primorsko-goranske županije, da bi se na temelju tog broja područje kategoriziralo u tri navedena stupnja. Stožer PGŽ-a kaže kako odgovor nisu dobili ni nakon četiri dana.

Načelnik tog lokalnog stožera, Marko Boras Bandić, objasnio je da su model predložili po uzoru na većinu zapadnoeuropskih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina županija je u crvenom'

"Slovenija, Austrija, Italija, Njemačka, Španjolska i neke druge zemlje imaju takav pristup, po regijama ovisno o epidemiološkoj situaciji. Recimo, mi ne možemo u Sloveniju jer su oni cijelu Hrvatsku stavili na crvenu listu, a Njemačka je sada, uz Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju, na crvenu listu stavila i Zadarsku. To je pravedniji model, a uostalom, podatke i donose zavodi za javno zdravstvo za svaku županiju", rekao je Boras Mandić za Večernji i dodao da je prema broju novooboljelih na sto tisuća stanovnika trenutno većina županija u crvenom stupnju.

Istovremeno, Europska komisija je krenula s inicijativnom ujednačavanja pravila za mjere, odnosno prema koordinaciji prekograničnih mjera za cijeli EU, zato jer države članice djeluju neujednačeno. Neki smatraju i da model koji predlaže Stožer PGŽa- nema smisla ako se ne odnosi na cijelu Hrvatsku te da je 14 dana predug period te da se situacija može mijenjati i u manje vremena, piše Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri stupnja kategorizacije

Prema prijedlogu primorsko-goranskog stožera, zeleni stupanj kategorizirao bi županiju u slučaju kada je, prema podacima tamošnjeg Zavoda za javno zdravstvo, do 16 novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Žuti stupanj bio bi na snazi dva tjedna nakon što bude od 16 do 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika, a crveni kod više od 60 novooboljelih na 100.000 stanovnika.

Zeleni stupanj podrazumijevao bi provedbu svih važećih odluka Nacionalnog stožera, Vlade i nadležnih ministarstava te HZJZ-a te bi značio obvezno nošenje maski u svim javnim zatvorenim prostorima te u javnom prijevozu, uz propisana izuzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka bi bila i ne korištenje javnog prijevoza od 6 do 8:30, osim za učenike, studente, radnike i zaposlene u odgojno-obrazovnim ustanovama. Preporuka za poslodavce je da organiziraju rad od kuće gdje god je to moguće, dok bi obveza radnika bila da šefa obavijesti ako je u proteklih 14 dana boravio u inozemstvu ili bio u bliskom dugotrajnom kontaktu sa zaraženom osobom, a bez odgovarajuće primjene zaštitnih mjera, prenosi Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti stupanj bi dodao i zabranu javnih događanja i okupljanja s više od sto osoba, osim uz dozvolu lokalnog stožera, ali i zabranu privatnih okupljanja više od 50 osoba.

Crveni stupanj bi dodao i nošenje maski na otvorenom te dodatne epidemiološke mjere za pojedine lokalne samouprave gdje su žarišta, ali i preporuku o smanjenju putovanja u druge županije, osim ako je nužno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo