JEDAN OD AUTORA USTAVA: / 'Predsjednica može Mariću dati mandat i bez 76 potpisa'

Image

Izglasa li Sabor u četvrtak nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, HDZ-ov kandidat za novog premijera imat će samo 30 dana da postavi svoje ministre i da dobije potvrdu saborske većine.

15.6.2016.
9:24
VOYO logo

Iz tumačenja Ustava koje je za Jutarnji dao jedan od njegovih autora, dr. Branko Smerdel, predstojnik Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, proizlazi da ZdravkoMarić u bitku za svoju Vladu ne mora krenuti sa 76 potpisa koje će predočiti predsjednici.

Image
KONAČNO SE OGLASILA I PREDSJEDNICA: /

'Ako padne Vlada, neću gubiti niti jedan trenutak'

Image
KONAČNO SE OGLASILA I PREDSJEDNICA: /

'Ako padne Vlada, neću gubiti niti jedan trenutak'

Predsjednica Republike ne mora dati mandat onome tko je srušio Vladu jer to što je imao dovoljno ruku u Saboru za rušenje Vlade ne znači automatski da ima većinu za sastavljanje nove. Predsjednica mora obaviti konzultacije o tome tko ima najveću podršku, ali one ne moraju biti formalne kakve su bile nakon redovnih izbora. Može i telefonski razgovarati s predsjednicima klubova zastupnika i nakon toga odlučiti kome će dati da bude mandatar - kaže dr. Smerdel i napominje da predsjednik Republike po Ustavu u ovoj situaciji ne mora čekati da netko prikupi 76 potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barić: "Ako mandatar ne dobije povjerenje raspisuju se novi izbori"

Smerdel je kazao i kako se može dogoditi da onaj tko skupi većinu i sruši Vladu tvrdi da ima većinu i za sastavljanje nove, no predsjednica to može provjeriti i potom odlučiti o povjeravanju mandata. Na pitanje mora li predsjednica nekome dati šansu da sastavi novu Vladu, pa čak i ako nakon konzultacija bude jasno da to nikome neće poći za rukom, dr. Smerdel odgovara da mora.

Dr. Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci ima drukčije tumačenje i smatra da predsjednica Grabar-Kitarović mora postupiti na isti način i kada nakon redovnih izbora određuje mandatara. To znači konzultacije sa strankama koje su zastupljene u Saboru i davanje mandata isključivo osobi koja potpisima dokaže da uživa podršku najmanje 76 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlika je u tome što je nakon rušenja Vlade u Saboru rok samo 30 dana. U tom se roku mora naći mandatar i on mora dobiti povjerenje u Saboru jer se u protivnom raspisuju novi izbori", kaže dr. Barić.

Dodaje kako je cijela ideja Ustava da imamo stabilnu Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako netko dođe sa 74 potpisa i uspije u zadnji trenutak dobiti još dva, to upućuje da bi posrijedi mogla biti trgovina", objasnila je Barić za Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo