Baš mu je odbrusio / Je li vama ovo jasno? Božinović odgovorio Milanoviću na kritike, ali teško da će ovaj išta razumjeti

Predsjednik je izjavio da je 'Sabor iznad Stožera. Stožer je u stvari - ništa'

29.7.2020.
14:35
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite odgovorio na kritike predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, upućene Stožeru.

"Mogu samo reciklirati što sam govorio posljednjih dana. Stožer je utemeljen zakonom koji je predložila Vlada gospodina Milanovića 2015., a Sabor usvojio. Jedine promjene su s obzirom na ovu situaciju s pandemijom koja se nije mogla predvidjeti, a time je Stožer, zajedno s Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dobio ovlasti donositi odluke o provedbi mjera koje se određuju u suradnji s HZJZ-om, Ministarstvom zdravstva i sve pod nadzorom Vlade. Da bude jasnije, danas smo imali sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, s vodstvom Grada Sinja, kako bismo razgovarali o mjerama za organizaciju ovogodišnje Sinjske alke. Tu se razgovaralo o svim elementima, svim važnim momentima vezano za organizaciju Alke. Nekoliko sati smo razgovarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'imamo problem' /

Milanović smatra da se Plenković boji: 'Sabor je iznad Stožera. Stožer je u stvari ništa'

Image
'imamo problem' /

Milanović smatra da se Plenković boji: 'Sabor je iznad Stožera. Stožer je u stvari ništa'

Nešto će ubrzo biti stavljeno na papir. U posljednjih nešto više od tjedan dana Stožer je dobio više od 800 upita lokalnih stožera kako organizirati to što imaju u planu. Mi od 0-24 svaki dan, bez obzira na vikende, razgovaramo kako odgovoriti na te zahtjeve. S tim da mi možemo dati neki okvir danas ili sutra, ali to se može promijeniti u roku 24 sata s obzirom na epidemiološku sliku. To znači brzo donošenje odluka, to znači uključenost svih resora koji imaju nešto reći. Ovo je tijelo koje se bavi traženjem balansa, da gospodarstvo i turizam ne stanu. U ovom trenutku Hrvatska je šampion turizma, ne samo u Europi, i to upravo zato što svakodnevno razmišljamo, dajemo preporuke i komuniciramo. Ništa od onoga što radimo nije ostalo izvan javnosti ili nedostupno onima koji nešto žele znati. Prema tome, mislim da naši rezultati najbolje pokazuju da je ovo jedan od najboljih modela nošenja s ovim virusom. Inzistiramo na preporukama, nema represije, nikome ne oduzimamo prava. Pravo na život je ono čime se rukovodimo", zakomplicirao je Božinović.

Predsjednik je, naime, komentirao kako se zauzima za to da odluke Stožera, koje se donose i "koje se ljudima nameću", potvrdi odlukom Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sabor je iznad Stožera. Stožer je u stvari - ništa", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo