JE LI SUDAC DONIO ISPRAVNU ODLUKU PUSTIVŠI PETORICU OSUMNJIČENIH ZA SILOVANJE KUĆI? / Navodno nedostaje ključni dokaz...

Image
Foto: PIXSELL

Dok odvjetnici osumnjičenih tvrde kako je kaznena prijava podnijeta bez dokaza, iz policije kažu kako su proveli temeljitu istragu i dostavili dovoljno dokaza, između ostalog i sporne snimke seksa,

16.10.2019.
9:09
PIXSELL
VOYO logo

Niti nekoliko dana nakon odluke nije jasno zašto je sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković pustio na slobodu petoricu osumnjičenih za višestruko grupno silovanje maloljetnice od kolovoza prošle do srpnja ove godine, umjesto da im odredi istražni zatvor. Naime, sudac im je odlučio dati mjere opreza, odnosno zabranu komuniciranja i približavanja žrtvi i obvezu javljanja u policijsku postaju. Mladići su počinili pet kaznenih djela, protiv djevojke koja živi u istom mjestu kao i oni. Uz njih su osumnjičena još dva maloljetnika koji nisu privedeni niti ispitani.

Sudac Marković je medijima kratko poručio kako je njegova odluka isprava, a glasnogovornik Županijskog suda Hrvoje Visković je tome dodao da je sudac odluku donio po svojoj procjeni na temelju stanja spisa, odnosno dokaza policije, kaznene prijave i navoda odvjetnika osumnjičenih. Županijsko državno odvjetništvo jučer je podnijelo žalbu na tu odluku,, a o tome bi do kraja tjedna trebalo raspravljati izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SEDMORICA MLADIĆA KRAJ ZADRA SEDAM PUTA U GODINU DANA SILOVALI MALOLJETNICU: /

Pušteni su da se brane sa slobode!

Image
SEDMORICA MLADIĆA KRAJ ZADRA SEDAM PUTA U GODINU DANA SILOVALI MALOLJETNICU: /

Pušteni su da se brane sa slobode!

Sudac nije imao izbora?

Odvjetnici optuženih su za Zadarski izjavili kako je sudac pustio njihove branjenike, jer nije niti imao drugog izbora. Prema njihovim riječima, kaznena prijava ne sadržava niti jedan optužujući dokaz te takva neće izdržati podizanje optužnice Županijskog državnog odvjetništva.

"Kada se svi potrebni dokaze dostave u spis, uvjeren sam da će doći do odbacivanja predmeta kao neosnovanog. Kaznena prijava je podnijeta bez dokaza koji bi potkrijepili čak pet kaznenih djela koja im se stavljaju na teret", tvrdi jedan od odvjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši županijski sudac, a danas odvjetnik, Boris Radman rekao je kako prema Zakonu o kaznenom postupku za određivanje istražnog zatvora postoji jedan opći i tri posebna uvjeta. Opći uvjet je sumnja u počinjenje kaznenog djela, a posebni uvjeti su bijeg osumnjičenika ili mogućnost bijega, mogućnost uništavanja, skrivanja, mijenjanja ili krivotvorenja dokaza i tragova u istrazi te ometanje postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike i, naposljetku, ponavljanje ili dovršavanje kaznenog djela za koje je propisano pet ili više godina zatvora.

No, sudac je mladićima ipak dodijelio mjere opreza, što znači da je prihvatio postojanje osnovane sumnje da su oni počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Odvjetnik tvrdi da je za opravdanu sumnju dovoljna kaznena prijava i iskaz žrtve u policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tim se momcima piše i govori kao da su iz samog pakla izašli. Što će biti s njima ako se pokaže da ništa od toga nije istina? Piše se da su imali problema sa zakonom, što nije točno, nitko od njih dosad imao problema sa zakonom. Govori se da imaju moćne i bogate roditelje, što također nije istina. Smatramo da priloženi dokazi ne dokazuju inkriminaciju i da kaznenu prijavu nije moguće dokazati. Niti jedan svjedok njih ne tereti za ono za što ih optužuje", rekao odvjetnik jednog optuženog mladića.

Gdje su inkriminirajuće snimke?

No, mediji iz drugih izvora doznaju kako barem jedan osumnjičenik ima "debeli dosje", a ostali su skloni delikvenciji. Odvjetnika demantiraju i društvene mreže, krcate podacima o osumnjičenicima, što se koristi za njihov javni linč, iako je objava identiteta žrtve i napadača najstrože zabranjena. Zbrku u slučaj je unio i glasnogovrnik Visković koji je o navodnom postojanju snimki silovanja rekao kako su one "navodno postojale, ali u spisu ih nema” da bi kasnije tome dodao da "postoje snimke koje je obrana dostavila u spis", čime se baca sumnja da policija uz kaznenu prijavu nije dostavila snimke kojima je djevojka bila iznuđivana, što je vjerojatno jedan od ključnih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto toga postoje neke druge snimke, koje je dostavila obrana, a navodno se radi o fotografijama s djevojčinog Instagrama koje su skinute prije nedjelje kada je profil zaključan. Ona je na fotografijama u društvu jednog ili više osumnjičenih te drugih osoba i navodno na njima ništa ne ukazuje da je ona s njima bila pod prisilom ili da ih se boji, kao niti to da ih je izbjegavala. Čak štoviše, žrtva je objavljivala pozitivne poruke o njima, što je možda nagnalo suca Markovića da donese odluku o puštanju mladića na slobodu. Postavlja se i pitanje zašto dvojicu maloljetnika policija nije ni privela, ako već postoji mogućnost utjecaja na svjedoke ili žrtvu?

Nema detalja o optužnici

Iz policije, pak, druga priča. Oni su zgroženi postupcima suda i izjavama njegova glasnogovornika. Tvrde da su u rekordnom roku proveli istragu u kojoj je bilo uključeno više od 20 inspektora i policajaca, da su razgovarali s desetak svjedoka, izuzeli brojne dokaze, među kojima su i snimke seksa kojima je žrtva bila ucijenjena. Smatraju da sud nije bio do kraja upoznat sa stanjem spisa u kojem postoje dokazi za koje tvrde da su dovoljni za slanje petorice mladića u istražni zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima je sporno i samo ročište, jer je sudac Marković navodno u istu prostoriju pustio svu petoricu osumnjičenih i njihove odvjetnike, iako nisu svi osumnjičeni za sva kaznena djela u slučaju. Izvori sa suda kažu kako je time došlo do kompromitiranja istrage, jer su odvjetnici i optuženici dobili informacije koje ne bi smjeli znati. Ipak, još uvijek se ne zna je li odvjetništvo objedinilo optužnicu ili je za svakog sumnjivca napisalo zasebnu.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo