TRAŽI SE STARICA / Je li starica koja prosi u Konzumu prevara? Institucije je ne mogu pronaći

Image
Foto: Facebook

Komentari na društvenim mrežama ukazali su kako žena već dugo prosi na različitim lokacijama i da su joj mnogi već pokušali pomoći

26.4.2017.
8:10
Facebook
VOYO logo

Tijekom jučerašnjeg dana mediji su prenijeli priču korisnice Facebooka Marije Šapine Gale, Velikogoričanke koja je na svom profilu objavila fotografiju starije žene kako prosi u jednoj tamošnjoj trgovini. Starica se povjerila gospođi Gali i rekla kako je iz Velike Mlake, te da živi sama nakon što joj je kći prošle godine umrla i da prima socijalnu pomoć od šestotinjak kuna.

Na fotografiju, koja je digla na noge mnoge građane, reagirao je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barić koji je javno pozvao da se jave svi koji imaju informaciju o starici, pa su se u priču uključili i Centar za socijalnu skrb, resorno ministarstvo i policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, potonje institucije nisu mogle pronaći staricu. "Provjeravali smo na nekoliko adresa, no uzalud. Javila nam se jedna osoba s tvrdnjom da je prije četiri godine radila s njenom kćeri, no na adresi koju je navela ta žena ne postoji. Župnik u V. Mlaki obilazio je naselje, čak je pregledao lanjske pokope, ali u evidenciji nije nitko tko bi odgovarao", rekla je za Večernji list glasnogovornica Barišićeva ureda Elizabeta Stipetić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Starica je jučer viđena kako prosi u Konzumu na Radničkoj gdje ju je jedna osoba pitala za podatke, pa je starica rekla kako se zove Marija Cindrić i da živi u ulici Nikole Tesle 27 u V. Mlaki. Ispostavilo se da se na navedenoj lokaciji nalazi praonica rublja i obitelj koja nema veze s prezimenom Cindrić. Na istoimenoj pak adresi u Velikoj Gorici živi djevojka rođena 1988. godine.

U Ogulinu postoji nekoliko osoba imenom Marica Cindrić, jedna je od njih starija i u evidenciji Centra za socijalnu skrb, ali ne odgovara opisu starice koja je na noge digla tolike institucije. Ravnateljica velikogoričkog Centra za socijalnu skrb Marija Žirović, potvrdila je za kako u evidenciji korisnika zajamčene minimalne naknade nemaju stariju samu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekla da nije naša korisnica. Teško je reći išta prije no što se utvrdi identitet osobe, znate i sami da ima ljudi koji su stvarno u potrebi, ali ne pokucaju na naša vrata, ima i onih koji traže, a ne bi trebali, ali građani su toliko već osviješteni da zovu ako vide da im susjed teško živi tako da socijalna skrb u Hrvatskoj pokriva sve", rekla je Žirović za Večernji list.

Mnogi komentari na društvenim mrežama ukazali su kako žena već dugo prosi na različitim lokacijama i da su joj mnogi već pokušali pomoći, no starica bi svaki puta nestala pa se sumnja kako je netko prisiljava na prošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od komentara navodi kako se radi o osobi kojoj je prošenje po cijeloj Hrvatskoj zanimanje i koja izgleda puno malđe nego na slikama, te da se ponaša arogantno kada ju se razotkrije. Policija je rekla kako je osoba s fotografije više puta prekršajno kažnjavana zbog prosjačenja, te da je osoba, koja glumi staricu, posljednji put viđena prije pet godina u Umagu, piše Večernji list

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo