JE LI PREMIJER SVJESNO LAGAO? / Iskaz njegove nekadašnje desne ruke USKOK-u pokazuje da je Plenković Saboru zataškao dva ključna sastanka s Todorićem

Image
Foto: N1 screenshot

U javnost je procurio iskaz Martine Dalić u kojem ona spominje tri sastanka s Todorićem, za koje je, prema njoj, premijer znao.

23.8.2018.
12:16
N1 screenshot
VOYO logo

Nakon što je N1 televizija objavila iskaz bivše ministrice financija Martine Dalić USKOK-ovim istražiteljima u aferi Hotmail, postalo je jasno kako su se članovi Vlade sastajali s Ivicom Todorićem tri puta te kako je premijer Andrej Plenković za sve to znao.

Najveći problem leži u tome što je premijer Plenković u očitovanju Saboru u studenome prošle godine, na prijedlog za pokretanje povjerenja Vladi, priznao kako je Vlada s Todorićem održala samo jedan sastanak, 26. veljače, dok je druga dva prešutio, kako je primijetio Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TKO JE SVE ZNAO ZA GRUPU BORG I ODAKLE SU DOLAZILE INFORMACIJE? /

Objavljeni transkripti iskaza pred USKOK-om

Image
TKO JE SVE ZNAO ZA GRUPU BORG I ODAKLE SU DOLAZILE INFORMACIJE? /

Objavljeni transkripti iskaza pred USKOK-om

Tri sastanka s Todorićem

U transkriptima svjedočenja Martine Dalić, između ostalog, stoji: "Kolega Zdravko Marić i ja po nalogu premijera Andreja Plenkovića 19. veljače 2017., u nedjelju, pošli smo na inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem i njegovim suradnicima Ivanom Crnjcem i Antom Todorićem".

U svom iskazu Dalić spominje i sastanak s Todorićem 26. ožujka. "26. ožujka 2017., a bila je nedjelja, lvica Todorić mi je uputio zahtjev za sastanak s premijerom Plenkovićem, a ja sam smatrala da je smisao i ideja takvog sastanka samo ako Todorić ima neko rješenje, na što je on odgovorio da ima rješenje i da ga želi podijeliti s premijerom, slijedom čega je istog popodneva održan sastanak na koji je Ivica Todorić došao sam, a primili smo ga premijer, Davor Božinović i ja", kazala je bivša ministrica financija istražiteljima USKOK-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je, dakle, u očitovanju Saboru, priznao tek jedan sastanak s Todorićem onaj 26. veljače, dok je sastanke 19. veljače i 26. ožujka - prešutio.

Image
Foto: Pixsell

Ključni datumi, ali bez sastanaka

Premijer je detaljno za, kako je napisao, "potpuno razumijevanje krize u Agrokoru", opisao "brzinu i eskalaciju krize" Agrokora po datumima. No, nije smatrao bitnim spomenuti 19. veljače i 26. ožujka kada su, prema iskazu Martine Dalić, članovi njegove Vlade bili na sastancima s Ivicom Todorićem,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o ovoj temi, ministar financija Marić, koji je i sam sudjelovao na sastancima, kazao je danas kako nije vidio cijeli transkript iskaza Martine Dalić te kako je jedino što može reći da je DORH odbacio kaznenu prijavu po ovoj temi, te kako je to zatvorena tema.

Ministri pokušavaju umanjiti stvar

Kazao je kako je radio isključivo u nacionalnom interesu. Na pitanje je li lagao Povjerenstvu za sukob interesa o broju sastanaka na kojima je bio, Marić je rekao: "Jako teško pitanje što me pitate, nisam lagao nikome".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar uprave Lovro Kušćević rekao je kako je Agrokor spašen te kako je ovo "pucanj u prazno", a ministar gospodarstva Darko Horvat kako "misli da Vlada ne smije podleći pritiscima medijima i ovakvim spekulacijama" te kako je ono što on vjeruje iskaz i rješenje DORH-a.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo