Je li ovo uistinu najpodcjenjenija profesija?

8.7.2014.
18:56
VOYO logo

Većina njih (90 posto) uživa radeći svoj posao, a osam od deset učitelja ponovno bi odabralo isto zanimanje, ali manje od trideset posto vjeruje da je podučavanje profesija koja je dovoljno cijenjena. Nije to samo problem Hrvatske, u istraživanju TALIS sudjelovalo je čak 100.000 učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama u 34 zemlje i rezultati su vrlo slični, piše Glas Slavonije.

Kao probleme ispitani ističu i činjenicu da je mnogo njih prepušteno na nastavi samo sebi, više od polovice nikada nije podučavalo djecu s kolegom u timu, a samo je jedna trećina imala priliku promatrati druge nastavnike dok rade svoj posao kako bi i sami stekli neke nove vještine podučavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema povratnih informacija

Povratne informacije koje o svome radu dobivaju od vodstva škole u kojoj rade također su rijetke, 46 posto nastavnika nikada ih nije dobilo, a 31 posto njih vjeruje da kolega koji svoj posao ne radi dovoljno dobro može biti zamijenjen na radnom mjestu. Istraživanje je pokazalo da vodstva škola mogu učiniti mnogo da to promijene. Nastavnici koji podučavaju u suradnji s kolegama zadovoljniji su poslom i imaju više povjerenja u svoje sposobnosti. Kada im se omogući da sudjeluju u školi u procesima odlučivanja, osjećaju da više vrijede društvu u kojemu podučavaju. 'U ovo zanimanje moramo privući najbolje i najpametnije. Učitelji su ključni u današnjem gospodarstvu znanja, gdje je dobro obrazovanje nužan temelj za budući uspjeh svakog djeteta. Ovo istraživanje pruža jake dokaze da su nastavnici otvoreni za promjenu, i spremni učiti i razvijati se kroz cijelu karijeru. Potrebno im je samo omogućiti više zajedničkog rada s kolegama i priliku za profesionalni razvoj', rekao je Andreas Schleicher, direktor OECD-a za obrazovanje i vještine. http://www.glas-slavonije.hr/240455/1/80-ucitelja-smatra-da-su-podcijenjeni-i-da-im-je-status-u-drustvu-los

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo