Je li na pomolu novi sportsko-turistički debakl?

Je li moguće da se u Hrvatskoj sprema još jedna promašena investicija?

25.5.2011.
17:50
VOYO logo

Ove godine skijalište gotovo i nije radilo budući da na Platku povremeno snijeg zapada, ali se vrlo brzo otopi. Da Platak već sad nije isplativo skijalište, potvrdio je i koncesionar Dalibor Mladenović, direktor Žičara Platak d.o.o. "Još jedna ovakva zima i možemo zatvoriti skijalište", kazao je Mladenović za portal H-alter.org.

No, usprkos činjenicama, Urbanističkim planom uređenja (UPU) Primorsko-goranske županije koji je u postupku donošenja, predviđeno je stvaranje velikog skijališnog centra od Platka. SDP-ova vlast ucrtala je 430 hektara, na kojima je predviđena izgradnja 2.050 ležajeva, od čega 350 u postojećim planinarskim domovima, a 1.700 u smještaju ostalog tipa, hotelskog i apartmanskog. Uz to gradilo bi se 11 novih staza, tri žičare, nove akumulacije vode za potrebna zasnježenja, sportske dvorane, sportske terene, staze za quad, ljetno skijalište...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni St. Moritz si ne može priuštiti toliko staza pod umjetnim snijegom", komentirao je Mladenović. "Glupost su priče o deset tisuća ljudi na Platku. Najviše što smo izbrojali u jednom danu je oko tri tisuće i tada je bila prevelika gužva. Ucrtana su 2.800 parkirna mjesta. To je suludo. Papir trpi sve. Još jedna glupost je i ucrtana žičara koja bi s Grobnika išla na Snježnik. Sve u svemu ova je priča znanstvena fantastika", zaključio je Mladenović.

'Nacionalni park Risnjak može prestati funkcionirati'

S njim se slaže i aktivist Ladislav Radoslović iz riječke udruge Animalia, koji tvrdi da projekt nema nikakve veze s turizmom, već je "isključivi cilj da se potroši novac poreznih obveznika da bi se radile velike investicije i dijelile provizije". On tvrdi i da u Urbanističkim planom uređenja nisu iscrtane granice Nacionalnog parka Risnjak, pa građani nisu mogli vidjeti da jedna stanica planirane nove žičare ulazi u granice parka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se ovo napravi na Platku, nacionalni park može prestati funkcionirati. Risnjak je osnovan kao češki tip parka s namjerom da se izuzme od antropogenih utjecaja. Zato u Risnjaku nije dozvoljeno kampiranje ni gradnja smještaja", rekao je Radoslović, otkrivši još i kako se u planu navode podaci o vjetru iz razdoblja od 1950. do 1962. godine, kada su zime bile drugačije.

"Čak i tada kada je skijaška sezona mogla trajati 90 dana, 72 dana su bili dani s jakim ili olujnim vjetrom kada zbog vjetra skijalište nije moglo raditi. Kada se uzmu u obzir i snijeg i kiša, onda se vidi da ovo uopće nema smisla", komentirao je Radoslović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U županiji imaju planove, a nemaju studije

U samoj Primorsko-goranskoj županiji nisu mnogo otkrili o svojim namjerama. Glasnogovornica županije je kazala kako još nisu napravili studiju ekonomske opravdanosti ni izračunali cijenu izgradnje infrastrukture, ali će za projekt novce tražiti od EU.

"Za sadržaje komercijalnog tipa svakako očekujemo interes privatnog kapitala, ali u ovom trenutku možemo reći samo da ćemo Platak pokušati dovesti u takvo stanje da postane privlačan privatnom kapitalu", objasnila je glasnogovornica za H-alter.org.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o ovoj temi pročitajte ovdje.

Vezani članci:

arti-201104040595006 arti-201104270488006 arti-201105200290006 arti-201101240095006 arti-201103100569006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo