JE LI MILANOVIĆ PRETJERAO, MOŽE LI DOĆI DO NJEGOVOG OPOZIVA? / Ustavni stručnjak otkrio ima li uvjeta, i kako uopće može doći do toga

Image
Foto: Pixsell

"Njegov (Milanovićev) diskurs prelazi granice onoga na što smo navikli. On ima specifičan način govora, a za opoziv treba prekršiti odredbe Ustava.

22.10.2020.
19:35
Pixsell
VOYO logo

Govoreći o mogućnosti da se i u Hrvatskoj, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju zbog koronavirusa, ponovno uvede "lockdown", a možda i policijski sat, ustavni stručnjak Đorđe Gardašević kaže da bi tu odluku trebao donijeti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom, a kasnije je provoditi nadležna tijela.

"Moj stav je da se radi o velikoj prirodnoj nepogodi, što Ustav u članku jasno propisuje. Situacija u epidemiološkom smislu eskalira. Ustavni sud je potvrdio većinu mjera i potvrđeno je stajalište da nismo u stanju velike prirodne nepogode nego u redovnom stanju. Međutim, mislim da su okolnosti promijenjene od onog što smo imali proljetos", kazao je Gardašević za televiziju N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USTAVNI SUD ODLUČIO: /

Mjere Stožera su zakonite i ne krše ustavna prava, osim zabrane rada nedjeljom koja nije u skladu s Ustavom

Image
USTAVNI SUD ODLUČIO: /

Mjere Stožera su zakonite i ne krše ustavna prava, osim zabrane rada nedjeljom koja nije u skladu s Ustavom

'Rad Sabora treba se prilagoditi novonastalim okolnostima'

Nakon što je Ustavni sud u srijedu ukinuo "epidemiološke" izmjene Poslovnika Sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima se može zaštiti zdravlje zastupnika uz istodobno neograničavanje njihovih prava i dužnosti na sudjelovanje u raspravama, Gardašević je ustvrdio da Sabor sada mora funkcionirati po odredbama donesenima prije ove promjene Poslovnika u proljeće.

"Ta rješenja su maknuta iz Poslovnika i Sabor bi trebao postupati kao i dosad. Rad Sabora treba se prilagoditi novonastalim okolnostima", kazao je Gardašević predloživši da se zastupnici i osoblje Sabora rasporede u više dvorana te im se osiguraju tehnički uvjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sigurnosno-obavještajni sustav Gardašević je kazao kako je zajednički u rukama predsjednika Republike i predsjednika Vlade te da najvažnije odluke moraju donositi dva nezavisna tijela.

"U tom sustavu kočnica i ravnoteža nisu neočekivana neslaganja. Imali smo slučaj kada je bivša predsjednica ocijenila da je potrebno smijeniti ravnatelja SOA-e. Tadašnji premijer Orešković nije dao potvrdu, dao je kasnije - to je primjer provjere i ravnoteže kada jedna institucija ne može odlučivati bez druge", smatra Gardašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad ništa od opoziva ni izbora predsjednika u Saboru

Osvrnuo se i na mogući opoziv predsjednika Zorana Milanovića, koji se spominje nakon niza njegovih izjava koje neki smatraju neprimjerenima. Gardašević izričito tvrdi da u ovom slučaju nema uvjeta za opoziv predsjednika.

"Njegov diskurs prelazi granice onoga na što smo navikli. On ima specifičan način govora, a za opoziv treba prekršiti odredbe Ustava. Toga zasad nema. U tom pojačanom diskursu obojice (predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića) treba se naći zajednička pozicija i krenuti sa sazivanjem zajedničkih tijela", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki predlažu i da se, nakon opoziva Milanovića, predsjednik Republike izabere u Saboru.

Gardašević je za N1 kazao da mandat mora trajati do kraja, odnosno pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović ima legitimitet i legalitet koji je dobio na izborima i građani imaju pravo da mandat odradi do kraja. Kada bi se skraćivao mandat urušavala bi se njegova ustavna pozicija i to ne bi bilo prihvatljivo", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo