'JE LI HRVATSKA SPREMNA ZA POJAČANO UMIRANJE?' / Bivši ministar poručio da smo se trebali pripremiti za najcrnji scenarij

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

'Kada za mjesec ili dva dođe do novog porasta zaraženih, vjerojatno ćemo na tisuću novozaraženih dnevno u roku dva tjedna napuniti sve naše bolničke kapacitete'

14.9.2020.
16:37
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Bivši ministar gospodarstva u Račanovoj Vladi od 2000. do 2002. godine, Goranko Fižulić, rekao je danas za N1 da je u protekla dva tjedna Hrvatska došla na sam vrh liste država Europske unije, tako da smo po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika na trećem mjestu, po broju umrlih na 100.000 smo na četvrtom mjestu, po broju pozitivnih na ukupan broj obavljenih testova smo na drugom mjestu.

"Bosna je standardno loša, a Srbija ima bolje podatke nego u prethodnom razdoblju. Sve te zemlje, kao i ostale zemlje Balkana, su preko ljeta uvezle slučajeve iz Švedske", rekao je Fižulić o situaciji u susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od hrvatske Vlade očekuje odgovore na ključna pitanja, koji su kapaciteti za intenzivnu njegu, koliko respiratora je zapakirano u skladištima, te koliko je timova osposobljeno i raspoloživo za intenzivnu njegu i rad s respiratorima. "Kada za mjesec ili dva dođe do novog porasta zaraženih, vjerojatno ćemo na tisuću novozaraženih dnevno u roku dva tjedna napuniti sve naše bolničke kapacitete", rekao je Fižulić koji ističe da Vlada treba komunicirati na jasan način, da ne frizira, da kaže istinu i da suoči građane s problemom koji je pred nama.

Image
BAKIĆ 'SRUŠIO' EPIDEMIOLOŠKE MODELE: /

'Kao da predviđaju da će vam dijete biti visoko 6 metara... U tu zamku pali su i neki znanstvenici'

Image
BAKIĆ 'SRUŠIO' EPIDEMIOLOŠKE MODELE: /

'Kao da predviđaju da će vam dijete biti visoko 6 metara... U tu zamku pali su i neki znanstvenici'

Priprema za najcrnji scenarij

Fižulić se složio s konstatacijom da je karantena bila politička odluka, a ako će doći do novog lockdowna, on će biti posljedica zdravstvenih odluka unutar zemalja. "Trebali smo se pripremati za najcrnji scenarij, a ako se on ne dogodi, idemo dalje. Ako dođe do novog lockdowna, bit će motiviran isključivo nemogućnošću kontrole širenja zaraze, a to znači da će zdravstveni sustav biti pred kolapsom, a broj onih koji će trebati zdravstvenu njegu bit će veći od zdravstvenih kapaciteta", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da jedan od vodećih prediktivnih modela zaraženih predviđa da, ako bi cijeli svijet bio Singapur, u siječnju bismo imali dva milijuna umrlih. Ako bismo se vodili švedskim modelom i ne učinili ništa, možemo očekivati četiri milijuna umrlih. "Razgovaramo o milijunima gore, milijunima dolje. Kada to prevedete na države, to u Hrvatskoj znači da postoji mogućnost da imamo 2700 umrlih do siječnja mjeseca. Je li hrvatska javnost spremna na takvo pojačano umiranje?", pita se Fižulić.

Nošenje maski

Dodaje kako sigurno znamo da neke od mjera smanjuju širenje zaraze. "Ako to znamo sigurno, sve ostalo treba biti u funkciji toga, kako smanjiti širenje zaraze", kazao je i istaknuo da u Singapuru i Koreji nitko ne dovodi u pitanje treba li nošenje maske, za razliku od europskih zemalja. "Vlasti se skrivaju iza stožera, umjesto da zauzmu jasan stav i uvedu kazne po potrebi. Ovo nije natjecanje u ljepoti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekorektno je govoriti o modelima, držimo se činjenica i onoga što smo proteklih sedam mjeseci naučili", dodaje i kaže kako Europska unija i dalje nema jedinstven pristup mjerama poput držanja distance i nošenja maski.

Ustavnost Stožera

Fižulić ne vjeruje da će odluka Ustavnog suda pod pritiskom javnosti biti javna, misli da će biti odvojenih mišljenja sudaca i ne očekuje ništa spektakularno. "Većina sudaca je svjesna da bi došlo do potpunog kaosa kada ne bi podržali odluke, odnosno ustavnost Stožera. To bi bio vjetar u leđa svima koji ne osporavaju one dvojbene odluke stožera, nego i sve ostale odluke utemeljene na zdravom razumu i logici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer je izložen kritici s jedne strane onih koji ili zbog neznanja ili komocije ne žele nikakva ograničenja, a istovremeno su manipulirani od onih koji u provođenju ograničenja vide napad na vlastite financijske interese, to je njihov legitiman stav, ali je kao takav štetan za opći javni interes", prokomentirao je Fižulić.

Dodaje da se premijer Andrej Plenković treba ponašati u skladu sa svojim ovlastima. "On se ne može skrivati iza Stožera. Treba se javno suočiti sa svim lošim stvarima koje su pred nama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo