blagajnik sve razotkrio / Javnost šokirana RTL-ovim otkrićem kako se kralo na naplatnim postajama autocesta: je li vrijeme za fiskalizaciju?

'Ljudima se osladio novac. Tako da mu je žao propustit dvije smjene da netko drugi uzme pare, a on na moru. Vrati se, odradi to i onda ode ponovno na more'

3.3.2018.
18:40
VOYO logo

Dok bivši blagajnik tvrdi da se pljačka na naplatnim kućicama događa i danas, iz HAC-a kažu da je slučaj star gotovo deset godina, te da su svi blagajnici koji su u takvim radnjama sudjelovali već dobili otkaz. Istodobno, postavlja se pitanje - zbog čega i dan danas Hrvatske autoceste nisu u sustavu fiskalizacije?

Blagajnik HAC-a na posao je dolazio i s godišnjeg odmora, sve kako bi mogao potkradati firmu na naplati cestarina. Jedna je to od najupečatljivijih izjava bivšeg blagajnika HAC-a za RTL, koji je priznao da je u tim radnjama sudjelovao, zajedno s drugim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudima se osladio novac. Tako da mu je žao propustit dvije smjene da netko drugi uzme pare, a on je na moru. On se vrati, odradi to i onda ode ponovno na more." 

Tvrdnje da se prekodiranim karticama moglo otuđiti i 20 tisuća kuna u 20 smjena komentirali su nam iz Hrvatskih autocesta - kažu da se radi o slučaju iz 2009., da su svi blagajnici koji su u malverzaciji sudjelovali dobili otkaz, te da je cijeli slučaj dostavljen i DORH-u. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ističemo da nije HAC taj koji je radio malverzacije nego upravo osoba s kojom ste obavili razgovor i nije radio malverzacije za HAC nego za svoj račun, a HAC ga je u tome otkrio... HAC provodi sustavne kontrole rada blagajnika, a otkrivanje ovog slučaja upravo je rezultat rada unutarnje kontrole. Kontrole se rade svakodnevno na nekoliko razina", opravdala se institucija u priopćenju. 

No, RTL-ov sugovornik tvrdi kako se tu nije radilo o pojedincima, nego umreženim skupinama. Krađe su, kaže, bile koordinirane i sa nekim šefovima smjena na naplatnim kućicama i voditeljima tehničke jedinice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se dogodi da nestaju tolike pare i kartice, a otkaz dobije možda pet ljudi, dok se druge sakrije, onda je logično da je umreženo", rekao je bivši blagajnik. 

Kako građani Hrvatske autoceste financiraju i kroz gorivo, i kroz registraciju i kroz cestarinu, vozačima očekivano nije nimalo privlačna pomisao da ih se pritom poktradalo, odnosno da je novac od cestarina završavao u džepovima HAC-ovih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitan moment, priznaje to i ministar financija nakon što se uputio u slučaj, jest to da HAC ni dan danas nije u sustavu fiskalizacije.

"U ovom slučaju se pokazuje da je bilo moguće nešto izigrati, ali opet ponavljam, nisam siguran da bi sustav fiskalizacije i da je bio implementiran riješio ovakav pojavni oblik. Ali, otvoreni smo na raspravu, tako da ćemo o tome sigurno razgovarati", prokomentirao je ministar financija Zdravko Marić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE O TEMI: 

>>Ovako se krade u HAC-u: bivši blagajnik za RTL progovorio o kriminalu na naplatnim kućicama!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HAC je, kao i ostale državne tvrtke, bio izuzet na početku fiskalizacije, prije nego što je sustav pokazao punu efikasnost i pouzdanost, objašnjava otac fiskalizacije. 

"Budimo iskreni, svatko može doskočiti sustavu kad dugo radi unutra, ali zato postoje interni nadzori i odgovorna uprava koja je već davno trebala shvatiti da se protiv takvih priča i mogućnosti treba boriti fiskalizacijom", rekao je bivši ministar financija Slavko Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što o svemu kaže predstavnik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić

"Apsolutno podržavam uvođenje fiskalizacije. Nije dobro, pogotovo s obzirom na sliku o HAC-u koja je stvorena u prethodnom periodu, nije dobro da nismo u sustavu fiskalizacije jer bi to dodatno otklonilo neke potencijalne sumnje", kazao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz resornog ministarstva prometa najavili su da bi idućeg mjeseca trebali predstaviti svoj model restrukturiranja HAC-a. Bilo bi dobro da se njime ili na bilo koji drugi način otkloni i najmanja mogućnost potkradanja firme pri naplati cestarina.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo