novac potrošen na 'krpanje' / Javni dug u šest godina duplo veći: istražili smo zbog čega država samo za kamate plaća 12 milijardi kuna godišnje

Za 70 milijardi kuna mogli smo kupiti 25 ili 30 peljeških mostova koji koštaju između 2 do 3 milijarde kuna, a novac smo potrošili na krpanje

6.7.2016.
19:02
VOYO logo

Hrvatska se danas zadužila za još 6 milijardi kuna uz kamatnu stopu od 2,75. Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a osobito imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od 5 godina. Kada je riječ o planu prodaje državne imovine, kojom bi se također punio proračun, čini se da ne ide baš najbolje.

Image
petogodišnje obveznice /

Hrvatska se danas zadužila za šest milijardi kuna uz kamatnu stopa od 2,75 posto

Image
petogodišnje obveznice /

Hrvatska se danas zadužila za šest milijardi kuna uz kamatnu stopa od 2,75 posto

U manje od 6 godina, Hrvatska je povećala javni dug dvostruko. Sada samo za kamate plaća 12 milijardi kuna na godinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov reporter Boris Mišević analizirao je zabrinjavajući podatak koji mora imati odgovor na ključno pitanje - kako je do ovoga došlo?

Uglavnom zbog neodgovornog ponašanja političara, zbog izostanka hrabrosti da se provedu ključne reforme i zbog kupovanja socijalnog mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2008. do 2011. Vladu su vodili i Ivo Sanader i Jadranka Kosor te zadužili Hrvatsku za 90 milijardi kuna. Zoran Milanović je nastavio u istom tempu te je javni dug od 2011. rastao do 70 milijardi kuna. Vlada Zorana Milanovića je krivo planirala rast gospodarstva. Prihodi su pali, zbog toga je i deficit bio prilično jak, sve do 2014. 

Image
Image

Rast duga Milanović

Za 70 milijardi kuna mogli smo kupiti 25 ili 30 peljeških mostova koji koštaju između 2 do 3 milijarde kuna, a novac smo potrošili na krpanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac je otišao na krpanje, kupovanje socijalnih mira i vraćanje starih dugova.

Image

Brzina zaduživanja

Jadranka Kosor bila je najbrža u zaduživanju (876 kn/sek). Zoran Milanović bio je nešto sporiji od nje (675 kn/sek), dok ga slijedi Ivo Sanader (574 kn/sek).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što smo trošili novac i na što ga i dalje trošimo - kamate, plaće javnog sektora, mirovine, socijalne transfere i dugove zdravstva.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo