JAVILI SE I IZRAELCI: / 'Mi imamo jedno od najboljih zrakoplovstava na svijetu, iskustvo ćemo podijeliti s Hrvatima'

Image
29.3.2018.
13:09
VOYO logo

Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

"Izrael je bio jedan od četiri ponuđača, a sad je zadovoljan što je hrvatska vlada nakon detaljnog profesionalnog razmatranja odlučila odabrati izraelsku ponudu", odgovorilo je izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj na upit Hine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu i bit će spremno podijeliti svoje profesionalno iskustvo s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom", dodaje se.

12 aviona s opremom

Veleposlanstvo Izraela u Zagrebu vjeruje da će ova strateška odluka ojačati gospodarsku suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da će ova strateška suradnja dovesti do jačanja povezanosti na različitim područjima gospodarstva, znanosti, modernih tehnologija i obrazovanja", navodi se.

Izraelska ponuda predviđa isporuku 12 aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja", inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta za sljedećih 25 godina?

Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu "obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Na odabranim izraelskim vojnim zrakoplovima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što jamči visoku tehnološku razinu. Avioni će biti isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike