RTL-ovi izborni analitičari /

'Jasno da je Mostovcima neugodno, ali nije ovo prvi put da je netko pogazio riječ'

Postizborne pregovore koji se posljednjih dana vode na relaciji Most-HDZ-SDP analizirali smo u RTL Direktu s našim izbornim analitičarima Božom Skokom i Krešimirom Macanom

14.12.2015.
22:36
VOYO logo

Postizborne pregovore koji se posljednjih dana vode na relaciji Most-HDZ-SDP analizirali smo u RTL Direktu s našim izbornim analitičarima Božom Skokom i Krešimirom Macanom.

Izgleda da se približavamo samoj završnici, po Vam hoćemo li sutra nakon još jednih konzultacija imati mandatara?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skoko: "Možda ne sutra, ali čini se da ulazimo u finale i da bismo konačno rješenje mogli vidjeti idućih dana. Po meni su tu tri presudne stvari - inzistiranje predsjednice da neće dati mandat ni onome tko je skupio više ni onome tko je relativni pobjednik; Milanovićevo NE koaliciji s HDZ-om; te Karamarkova odluka da on nužno ne mora biti mandatar. Kad konačno čujemo ta tri uvjeta, nekako smo bliži ipak razrješenju situacije".

Macan: "Od dva pitanja, HDZ i SDP na jedno su rekli ne, HDZ je na drugo rekao da, možda i zato su u taktičkoj prenosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je dosad bio u ofenzivi, međutim, je li sad s prvim istrčavanjem da ne želi u tripartitnu vladu stjerao sebe u kut?

Macan: "Ne nužno. Bila je takva procjena, pokušaj da izvrši nekakav pritisak".

Skoko: "Karamarko je dobio taktičku prednost samim time što ne inzistira da bude mandatar".

Macan: "Nije mu to drago, ali ostavlja otvorena vrata, i to je dovoljno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će Milanović sada igrati na kartu potpisa koji je Božo Petrov ovjerio kod javnog bilježnika da neće ni sa kim u koaliciju?

Macan: "Može tražiti javnu ovrhu u ime hrvatskog naroda. Ali nikakve koristi od toga. Političari su svašta dosad potpisivali, ali njih će suditi po rezultatima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Mostu kažu da ovo ne bi bila klasična koalicija?

Macan: "Ovo je koalicija, o čemu pričamo. To je samo izbjegavanje da se priča o tom papiru. Jasno da im je neugodno, ali nije ovo prvi put da je netko nešto obećao".

Skoko: "Građani su spremni oprostiti tu pregaženu riječ da konačno dobijemo vladu".

Ali ta vlada sa nestranačkim premijerom sa stranačkim pozicijama oko njega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan: "Vrlo nezahvalna pozicija. Tu je Milanović iznio stav koji mu nitko ne može osporiti jest da je to politička funkcija. Koga će ti ministri slušati? Stranke ili mandatara?"

Skoko: "Mi smo i prije izbora govorili da će ovo biti nestabilna vlada. Uoči svake ozbiljnije odluke ćemo imati natezanja kako glasovati. I to će otežati rad vlade. Za očekivati je puno trenja u takvoj koaliciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike