NOVA PRAVILA /

Jandroković: 'Zastupnici koji se neće testirati i nemaju COVID potvrdu moći će nazočiti sjednicama Sabora video vezom'

Image
Foto: Screenshot

Kazao je i da će oni koji su u izolaciji također moći video vezom biti prisutni u saborskoj raspravi

10.11.2021.
10:05
Screenshot
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je izjavu za medije o radu Sabora. Naime, od 15. studenoga na snagu stupaju nove mjere u Saboru prema kojima će COVID potvrde biti obvezne za sve u parlamentu.

"Imali smo 15. sjednicu Predsjedništva Sabora. Bila je kvalitetna. Dvije teme smo imali. jedna je novi način rada u Saboru, drugo je najava i priprema za sjednicu 24.11., ali najveći dio rasprave je bio posvećen novim uvjetima rada. Epidemiološka situacija je nepovoljna i Stožer je donio odluke koje moramo u Saboru primijeniti", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 15. studenog kada kreću mjere u Sabor moći će se ući samo s COVID potvrdom ili testom koji pokazuje da je zastupnik ili zastupnica ili netko od zaposlenika negativan na covid. COVID potvrda, neću puno o tome govoriti, ali izdaje se temeljem toga da je netko prebolio bolest ili da je cijepljen uz definirane rokove. Oni koji nemaju COVID potvrdu moći će se testirati i ako je test negativan moći će ući u Sabor. Oni zastupnici koji se neće htjeti testirati, a nemaju COVID potvrdu, neće moći nazočiti sjednicama, ali će se moći uključiti video vezom. Definirali smo da postoji još jedna grupa zastupnika i zastupnica koji imaju određene zdravstvene poteškoće ili teške bolesti, pa smo se odlučili da oni koji će dobiti posebnu potvrdu od liječnika i oni će se moći uključiti video putem", kazao je Jandroković.

Kazao je i da će oni koji su u izolaciji također moći video vezom biti prisutni u saborskoj raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četiri su grupe oni koji će moći sudjelovati video putem: oni koji nemaju coCOVID potvrde, oni koji se ne žele testirati, oni koji su u izolaciji ili samoizolaciji i oni koji imaju određene bolesti zbog kojih će im liječnik dati potvrdu da bi bilo rizično dolaziti na sjednice Sabora", kazao je.

Jandroković je kazao da će Saborska straža provjeravati COVID potvrde, u Saboru će se moći govoriti bez maske, ali samo kada su zastupnici za govornicom.

"Što se tiče broja zastupnika u sabornici, on ostaje isti jer se odluka od 50 osoba na jednom mjestu ne odnosi na predstavnička tijela nego se na njih primjenjuje odluka o kvadraturi", kazao je Jandroković. 

Jandroković je kazao kako još uvijek ne zna koliko je zastupnika s COVID potvrdama, koliko ih je preboljelo koronu, a niti koliko ih je cijepljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na zatupnike će se primjenjivati odredbe kao i za ostale građane. U prvoj fazi trošak će snositi državni proračun, a gdje će se odvijati testiranje to još ne mogu reći", kazao je Jandroković govoreći o testiranjima. 

"PCR testovi traju 72 sata, brzi testovi 48 sati. Na zastupnicima je da procjene koji će test uzeti. Onaj tko uze PCR test će moći odraditi tri radna saborska dana", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se cijepio s dvije doze i prebolio koronu. Cijepio sam se krajem šestog mjeseca, još čini se nisam zreo za treću dozu ali čim dobijem preporuku od doktora cijepit ću se trećom dozom", kazao je Jandroković.

'Zakon o obrani je jasan'

Govoreći o situaciji između predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i ministra obrane Marija Banožića, Jandroković je kazao:

"Zakon je jasan i njegova primjena bila je vidljiva do 2015. Imate odluke tadašnjeg ministra obrane koji je jasno objasnio koja je pozicija ministra, a koja pozicija predsjednice. Zakon je isti. Ako ćemo se držati onoga što je bilo 2015. i sada nećemo imati problema. Nije problem treba li mijenjati zakon, problem je što se predsjednik ne drži zakona. Nije se držao Zakona o sudovima, državnim blagdanima, a sada se ne drži Zakona o obrani. Iznenađuje me rasprava koja je blaga kada je u pitanju ponašanje predsjednika i medijski i javno. Jedno su prepucavanja, način gdje pokušava agresijom dominirati javnim prostorom. Kada predsjednik počne kršiti zakon a za to nema sankcije, kada to blagonaklono gleda dio medija, to onda nije dobro."

"Jasno je Zakonom definirano da ne može preskočiti ministra. Isto je bilo s prijedlogom za predsjednicu Državnog suda. To tako ne ide", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je nova politička situacija i ona je vrlo ozbiljna. Radi se o svjesnom kršenju Zakona od predsjednika. 30 puta je jučer sebe nazvao Vrhovnim zapovjednikom jer to može, a ozbiljna stvar je kršenje zakona. Kao mediji koji to pratite molio bih da se koncentrirate kako se tko ponaša kada je u pitanju poštivanje zakona. Nitko od nas ne može igrati van okvira Ustava i zakona", kazao je Jandroković. 

Na pitanje smatra li treba li promijeniti Zakon o obrani, Jandroković je kazao da je zakon jasan, ali da ga predsjednik krši jer misli da svojom političkom pozicijom može igrati izvan zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je opasna stvar i vrlo je bitno da ovdje javnost koja propituje i analizira tko što radi, uđe u detalje tko poštuje, a tko krši zakon", kazao je. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo