JANDROKOVIĆ O ZAKONU KOJIM BI GRAĐANE PRATILI PREKO MOBITELA: / 'Namjere su plemenite, ali idemo u drugo čitanje'

Image
Foto: RTL

'Smisao zakona nije nikakvo oduzimanje slobode niti smanjivanje demokracije već jedna nužna mjera kako bi se onemogućilo širenje epidemije koronavirusa', tvrdi Jandroković

27.3.2020.
20:36
RTL
VOYO logo

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković gostovao je u Dnevniku RTL-a Danas gdje je govorio o tome kako u vrijeme epidemije funkcionira zasjedanje Sabora te novom zakonu prema kojemu bi državi bilo moguće građane pratiti putem njihovih mobitela. Podsjetimo, zakon je najavljen kao mjera kojom bi se pratilo građane koji krše samoizolaciju.

Prvi je tjedan rada Sabora na izmještenoj lokaciji. Funkcionira li parlament normalno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor funkcionira normalno u okolnostima koje nisu normalne. Radili smo ova tri dana. Mislim da je bilo dobro i da smo napravili sve što je bilo potrebno. Prvo, zadovoljili zdravstvene standarde. Rasprave su, ako i uvijek, oscilirale - bilo je onih kvalitetnijih i manje kvalitetnih. No, bitno je da Sabor radi. On je predstavničko-zakonodavno tijelo hrvatskih građana i čuvari smo demokracije i pravnog poretka.

Dosta je bilo polemika oko praćenja osoba koje su u samoizolaciji. Hoćete li prihvatiti oporbene amandmane kako biste taj zakon donijeli dvotrećinskom većinom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po našem mišljenju taj zakon ne treba donijeti dvotrećinskom većinom. Smisao zakona nije nikakvo oduzimanje slobode niti smanjivanje demokracije već jedna nužna mjera kako bi se onemogućilo širenje epidemije koronavirusa. Znači, namjere su plemenite i cilj je zaštititi građane i njihovo zdravlje. Ali donijeli smo odluku, s obzirom na primjedbe, da tražimo što šire suglasje oko toga, da idemo u drugo čitanje. Prvo ćemo ga izglasati u prvom čitanju i onda ćemo još jedanput raspraviti i ugraditi, ako bude potrebe, i neke dodatne odredbe.

A amandmane oporbe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjet ćemo. Razgovarat ćemo o tome. Uzeli smo još neko vrijeme kako bi napravili najbolji mogući zakon. Ali naglašavam, ključno je u ovom trenutku zaštititi zdravlje građana.

Kako ste zadovoljni sa ponašanjem građana u ovoj krizi? Velika većina sluša mjere i upute stožera, ali dio krši mjere samoizolacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom redu, zahvalan sam našim ljudima koji su na prvoj crti, i svi im trebamo biti zahvalni. Dakle, Stožeru, liječnicima, medicinskim sestrama, zdravstvenom osoblju. Zahvalni smo našim policajcima, vojnicima, vatrogascima i ovdje u Zagrebu posebno zbog potresa. Svima onima koji se izlažu iznimnoj opasnosti kako bi pomogli drugima. Velika većina građana zaslužuje zahvalnost jer se drži preporuka i pravila, a oni koji se toga ne drže, ugrožavaju zdravlje drugih i prvo moraju biti upozoreni, a tada i sankcionirani.

Ustavni sud vas je odbio oko davanja mišljenja treba li aktivirati članak 17. Kažu da o tome mora odlučiti Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da Ustavni sud reagira izvješćem, ako dolazi do neustavnosti ili neustavnosti. Budući da Ustavni sud nije reagirao na ovu pravnu situaciju koju imamo, smatramo da ne postoji kršenje Ustava niti zakona. Slušao sam ustavne pravnike, ima različitih promišljanja. Zasad se držimo ovih odredbi. Dakle, članaka 16., 50. i 32. i tako će biti do daljnjega.

Treba li uvesti izvanredno stanje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako će za to biti potrebe i tu mjeru ćemo povući. U ovome trenutku mislimo da možemo raditi po ovim odredbama Ustava.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo