ZAVJERA U ZRAKU /

Jandroković: 'Netko namjerno generira sukobe između predsjednice i Vlade'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Tko generira sukobe između predsjednice i Vlade, pita se predsjednik Sabora

6.11.2018.
12:05
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da ovo nije prvi takav prijepor, ne samo između predsjednice i Vlade, već i u cijelom društvu i zapitao se tko ih generira. 

"Najprije smo imali prijepor oko Istanbulske konvencije, okupljanja u Vukovaru, pa sad Marakeški sporazum, a sve te teme ne bi trebale izazivati prijepore. A imaju zajednički nazivnik. Oko onih tema oko kojih treba postojati društveni konsenzus i politički odgovor otvaraju se rasprave s dominantno ideološkim i svjetonazorskim karakterom. Netko takve sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Vlade", izjavio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako može pretpostaviti iz kojeg smjera se to odvija, ali nije htio konkretno odgovoriti.

Oko Marakeškog sporazuma, odnosno Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, prošli je petak izbio prijepor između predsjednice i Vlade.

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je predsjednica u korespondenciji s kontroverznim novinarom Velimirom Bujancem poručila da neće ići u Marakeš na političko prihvaćanje dokumenta, ministrica Marija Pejčinović Burić izrazila je iznenađenje takvim razvojem događaja jer je predsjednica dotad podržavala sporazum.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Pantovčaka su, pak, odgovorili da su neugodno zatečeni time što su na Zrinjevcu iznenađeni jer je MVEP bio na vrijeme obaviješten da se predsjednica predomislila. 

Grabar Kitarović potom je u ponedjeljak vrlo oštro kritizirala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog neinformiranja i izazivanja prijepora u javnosti o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama, kao i isključivanja njena ureda iz radnih skupina za taj dokument. Predsjednica je izravno okrivila MVEP za zbunjenost javnosti s Marakeškom deklaracijom.

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i dalje ne razumije što je predsjednici sporno u Marakeškom sporazumu i žali što na Pantovčaku na taj dokument reagiraju nervozno

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo