'Gnjusan čin' /

Jandroković nakon povratka iz Beograda: 'Očekujem da Vučić jasno osudi incident'

'Po mojem mišljenju predsjednica Skupštine i predsjednica Vlade Republike Srbije pokušale su relativizirati incident', kazao je Jandroković

18.4.2018.
19:17
VOYO logo

Nakon prekida posjeta Beogradu zbog Šešeljevog uništavanja hrvatske zastave i vrijeđanja hrvatske delegacije, javnosti se obratio Gordan Jandroković.

"Posjet je bio vrlo sadržajno osmišljen. Nakon razgovora u Narodnoj skupštini trebali smo imati druge sastanke, nazočili bismo otvaranju predstavništva HGK u Srbiji. Krenulo je sve dobro, tijekom jutra smo imali dva sastanka s našim domaćinima. Prvi sastanak je prošao vrlo dobro. Obilazili smo Skupštinu. Na izlasku se dogodio incident", uvodno je kazao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prvom trenutku nismo znali što se dogodilo, čuli smo Šešelja kako nam dobacuje na uvredljiv način. On je tada otišao, mi smo otišli dalje, a tijekom programa dobili smo informaciju da je nasrnuo na hrvatsku zastavu. Da ju je pokušao rastrgati. Kada smo dobili tu informaciju, dogovorili smo se svi zajedno da ćemo prekinuti posjet i vratiti se u Zagreb. To je bio takav trenutak u kojem ne možete odlučiti drugačije jer dignitet vlastite države mora biti na prvom mjestu. Ovo je bio gnjusan i ružan nasrtaj na hrvatsku zastavu.

Neću ulaziti u razloge zašto se to dogodilo. Na to pitanje moraju odgovoriti nadležne službe u Republici Srbiji. Do tada je posjet prolazio u najboljem redu, imali smo najbolje osiguranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo prve reakcije presdjednice Skupštine i predsjednice Vlade Republike Srbije. Osudile su čin Šešelja. Moglo bi se polemizirati o tome kako su to osudile. Po mojem mišljenju su ga pokušale relativizirati. Očekujemo od predsjednika Vučića da će jasno osuditi incident. Nemamo alternative za budućnost, moramo nastaviti razgovarati. Imamo i otvorenih pitanja", zaključio je Jandroković.

Šešelj je, podsjetimo, prema tvrdnjama očevidaca u predvorju Skupštine Srbije presreo izaslanstvo Sabora, istrgnuo hrvatsku zastavu, počeo je gaziti i psovati Jandrokoviću "mater ustašku" te poručio da "pozdrave Žigmanova", kojem je prošlog tjedna prijetio "ponavljanjem zločina" za koje je osuđen u Den Haagu.

Premijer Andrej Plenković razgovarao je s Jandrokovićem i najoštrije su osudili neprihvatljiv i neciviliziran čin Vojislava Šešelja i vrijeđanje hrvatskih simbola. Odlučeno je da se cijela delegacija vraća u Hrvatsku, objavila je Vlada. 

Zastupnica SRS Vjerica Radeta navela je ranije na Twiteru da će radikali 6. svibnja održati veliki miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj, na isti dan i na istom mjestu gdje je na skupu SRS-a 1992. pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šešelja je 11. travnja u Den Haagu Prizivno vijeće MICT-a osudilo na 10 godina zatvora zbog ratnog zločina i protjerivanja vojvođanskih Hrvata, a Hrtkovci su jedno od mjesta iz kojeg je protjeran najveći broj mještana hrvatske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo