Jaca zaustavila prijedlog izmjena ZOR-a

8.6.2010.
14:09
VOYO logo

Nastavljamo dijalog oko Zakona o radu i nismo tražili da se obustavi prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama ZOR-a, izjavila je Jadranka Kosor novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata.

"Budući da je Vlada odlučila o izmjenama ZOR-a i poslala ih u Sabor, a on nije uvršten na dnevni red, ja ću danas uputiti pismo predsjedniku Sabora da se Zakon ne uvrštava do daljnjeg dogovora", izjavila je premijerka nakon sastanka sa sindikalcima, koji su zaprijetili prikupljanjem potpisa za referendum o Vladinim izmjenama. arti-201006070580006 Podsjetimo, Vladin prijedlog, kažu sindikati, praktički ukida sve kolektivne ugovore i značajno smanjuje radnička prava. Vlada to obrazlaže recesijom i potrebom da se ta prava nanovo definiraju u novim, kriznim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je prije sastanka vrlo rezolutno poručila da je sve na stolu, osim povlačenja prijedloga izmjena ZOR-a, Kosor je pristala na to da zamrzne prijedlog u saborskoj proceduri te je kazala kako će Vlada u idućih sedam dana na temelju sindikalnih prijedloga pokušati poboljšati izmjene Zakona.

"Ako se i prije od tog roka dogovorimo, obavijestit ćemo Sabor. No, dok se ne dogovorimo, ZOR se neće uvrštavati u dnevni red Sabora", kazala je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati ne odustaju od prikupljanja potpisa za referendum

Sindikalac Ozren Matijašević najavio je, pak, da će sindikati u srijedu svejedno započeti s prikupljanjem potpisa za referendum, poručivši da pregovori tek otpočinju.

"Rezultat današnjeg sastanka potvrđuje ispravnost našeg odazivanja na njega i nastojanja da se kao razumni ljudi pokušamo dogovoriti na obostrano zadovoljstvo", kazao je Matijašević. Najavio je da će prvi razgovor biti održan u srijedu u Ministarstvu gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje novinara neće li nejasno definirani pregovori koji se rokovima poklapaju s rokovima za prikupljanje potpisa destimulirati građane da potpišu zahtjev za raspisivanje referenduma o ZOR-u, sindikalni čelnik Krešimir Sever je rekao da sindikati drže da će pregovori građane dodatno stimulirati na potpisivanje jer će povećavanjem broja potpisa građani jačati pregovaračku poziciju sindikata.

"To je izuzetno logično: ono čime što smo nezadovoljni stavili smo u referendumsko pitanje i dajemo priliku građanima da ojačaju našu poziciju u pregovorima. Učinit ćemo sve da u 15 dana prikupimo te potpise", kazao je, pak, Matijašević, na što je Kosor dobacila - "možda neće biti potreban".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prikupljanje potpisa za referendum ne doživljavam kao pritisak, Vlada zna zašto se išlo u izmjene ZOR-a", kazala je Kosor.

"Niti jednom jedinom riječju razgovor nije vođen u smjeru da mi odustanemo od prikupljanja potpisa za referendum", kazao je Matijašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu će uopće pregovarati? Ne zna se

Ni sindikati ni Vlada nisu htjeli otkriti gdje bi koja od strana mogla popustiti, a zasad su javnosti poznate tek potpuno suprotstavljene pozicije. Vlada, kako je nedavno kazala Kosor, "od suštine neće odustajati", a sindikati neće dozvoliti da prođe ukidanje kolektivnih ugovora.

"Prostor za razgovor postoji, oko toga smo se dogovorili. Vlada od izmjena neće odustati, ali poboljšanje na tragu prijedloga sindikata je moguća", kazala je Kosor. Minimalna plaća i njeno smanjenje koje traže poslodavci nije bila tema razgovora, kazala je, no raspravljalo se o nastavku rada Gospodarsko-socijalnog vijeća koje su sindikati napustili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006070257006 arti-201006060332006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo