Ja sam povela prosvjednike u Čakovcu, a ne moj otac

8.3.2011.
18:20
VOYO logo

"Tata nema nikakve veze s ovim prosvjedom. Organiziram ga ja, Maja Lesar, glavom i bradom. Prosvjed s politikom ima veze samo zbog krajnjeg cilja, a to je da ova Vlada ode", kaže 26-godišnjakinja iz Šenkovca kod Čakovca, koja je u ponedjeljak, organizirala prvi prosvjed protiv vlasti u Međimurju.

"Znam da neki govore da iza prosvjeda stoji moj otac Dragutin, ali to nije točno. Na akciju me motivirala sve veća bijeda u kojoj ljudi žive, kopanje po kontejnerima u potrazi za hranom, otvaranje prve pučke kuhinje u Čakovcu, sve više nezaposlenih... Ovo je isključivo građanska inicijativa. Jedan je mladić preko Facebooka došao na ideju da se i Čakovec uključi u iskazivanje nezadovoljstva Vladom i stanjem u državi, ali od toga nije bilo ništa. Tada sam odlučila uzeti stvar u svoje ruke jer nismo valjda mi Međimurci toliko nesposobni da ne možemo organizirati prosvjed", otkriva Maja Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslala 600 molbi, a pozvana na 3 razgovora

Dodatni joj je motiv, kaže, i to što već više od godinu dana pokušava pronaći posao.

"Poslala sam čak 600 molbi, a bila sam pozvana na samo tri razgovora. Bez uspjeha. Radila bih sve osim konobarenja. Po struci sam građevinska tehničarka visokogradnje, no taj je smjer praktički izumro, a građevina je sad zastala. Zapravo, sve je stalo. Mladi teško pronalaze posao, što zbog ekonomske i gospodarske krize, što zbog zakona koji određuje da se radi do 60. godine, odnosno 65. za muškarce. Zaista je očajno stanje, mladi ostaju bez motivacije i gube svaku nadu. I ne samo mladi sa SSS već i visokoobrazovani koji prodaju boce da bi preživjeli", ističe. Vrijeme krati fotografiranjem i čitanjem. Voli Hermanna Hessea i Tina Ujevića, koji je često i inspiriraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragutin Lesar: Ona je pametna, ne treba joj moja pomoć

Na pitanje savjetuje li kćer kako organizirati solidan prosvjed, zastupnik i vođa hrvatskih laburista Dragutin Lesar odgovara: "Ona je punoljetna, pametna i ne treba joj moja pomoć! Naravno da podržavam i nju i sve koji prosvjede organiziraju diljem Hrvatske".

I on se u mladosti teško probijao. Nakon osnovne škole želio je nastaviti školovanje u Zagrebu, no zbog financijskih razloga morao je ostati doma, pa se upisao u trgovačku školu. Kad je završio vojnu obuku 1976. godine pukom je srećom, kaže, pronašao privremeni posao u prodavaonici cipela, a potom u ljevaonici Čakovec, nastavljajući usput školovanje za organizatora prodaje. U sindikalnim vodama je od 1978., a u političkim od 1996., kad ulazi u HNS. Danas je nezavisni saborski zastupnik. Inače, zastupnik Dragutin Lesar ima i 34-godišnjeg sina Igora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201011220227004-Više o temi Prosvjedi

Vezani članak:

arti-201103070908006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo