Na pragu ljeta- mraz! / Izvadite kratke rukave, očekuje nas i do 30 stupnjeva!

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U danima koji su pred nama jutra će ipak biti nešto manje hladna, a rast će i dnevna temperatura. Tako da nas očekuju dnevni maksimumi iznad 25 stupnjeva, a početkom idućeg tjedna moguće i do 30

29.5.2015.
11:02
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Nad našim krajevima počela je dugo očekivana vladavina anticiklone ili polja visokog tlaka zraka. Ono se povezuje sa stabilnim atmosferskim uvjetima pri kojima dominira vedro i sunčano vrijeme. No, ono što često prati anticiklonu je i jutarnja svježina. Naime, vedra noć i strujanje sa sjevera i sjeverozapada pridonose jakom hlađenju kopnenih dijelova naše zemlje. Tako su danas mjerene nekima pomalo preniske temperature za posljednju četvrtinu proljeća.

Najhladnije je jutros bilo u Lici, u Gospiću samo 2 stupnja, dok je u Otočcu bilo 3. Hladno je bilo i Slavoncima, u Brodu 3 stupnja, u Daruvaru, Novoj Gradišci i Osijeku niskih 5. Niti drugdje diljem unutrašnjosti temperatura nije bila osobito viša od toga, od 4 do 8. U Zagrebu su se tako građani jutros iznenadili niskim 6 stupnjeva. Međutim temperatura je tijekom prijepodneva vrlo brzo rasla, ponegdje čak i 3, 4 stupnja na sat! Tako da je sada već na kopnu ugodnih 15 do 17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u unutrašnjosti Dalmacije zabilježen je čak i mraz! Tamo nažalost nema službenih podataka o temperaturi u najranijim jutarnjim satima, međutim prema neslužbenim mjerenjima, temperatura je bila slična onoj na kopnu, između 3 i 6.

Iako niske, ove temperature nisu rekordne za svibanj koje sežu daleko u prošlost. U Gospiću je to -7°C (1957.) Diljem Slavonije također ispod nule, Slavonski brod -1,7°C (1970.), u Osijeku -3°C (1935.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danima koji su pred nama jutra će ipak biti nešto manje hladna, a rast će i dnevna temperatura. Tako da nas očekuju dnevni maksimumi iznad 25 stupnjeva, a početkom idućeg tjedna moguće i do 30! Bit će pretežno do potpuno sunčano u cijeloj zemlji, uz mogućnost samo za kraće i lokalne pljuskove na kopnu tijekom nedjelje!

Za više detalja o vremenu pratite nas na Facebook-u RTL Vrijeme te našem programu, u 16.30 te 19.10! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo