Milorad Pupovac za RTL Direkt / 'Izručenje Veljka Marića je prije svega gesta dobre volje'

Veljko Marić je u Srbiji pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, a tu presudu potvrdilo je i hrvatsko pravosuđe pa je Marić ćeliju u Sremskoj Mitrovici u večernjim satima zamijenio onom u Remetincu

2.6.2015.
22:47
VOYO logo

Hrvatsku je danas konačno zadesila jedna jako dobra i ljudska i politička vijest. Hrvatska i srpska Vlada postigle su dogovor i hrvatski branitelj Veljko Marić vraćen je u Hrvatsku.

Nakon višegodišnjih diplomatskih pritisaka hrvatskih Vlada, beogradski Prizivni sud odlučio je da se Marić, u Beogradu osuđen na 12 godina za ratni zločin, vrati u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da je izručenje Marića ubrzao potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji se pretprošlog tjedna u Beogradu sastao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem

Image
srpski sud donio rješenje /

Veljko Marić izručen Hrvatskoj, stigao u Remetinec!

Image
srpski sud donio rješenje /

Veljko Marić izručen Hrvatskoj, stigao u Remetinec!

Kako je došlo do ovako naglog i dobrog raspleta ovih višegodišnjih političko-pravosudnih pregovora, Zoranu Šprajcu je otkrio upravo Pupovac, koji je bio gost RTL Direkta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjeli smo vas pretprošli vikend, bili ste u Beogradu s premijerom Vučićem. Jeste li tada otvorili i ovu temu? 

Ta tema je otvorena tri-četiri mjeseca. Prvi razgovor je vođen kad je Vučić bio u Zagrebu na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, tada je s premijerom Milanovićem otvorio tu temu i tada su počele aktivnosti u pravcu iznalaženja načina za transfer izdržavanja kazne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li vi razgovarali o tome s gospodinom Vučićem? Je li prije dva tjedna već bilo izgledno da će ovo ići u ovom smjeru? 

U ovih nekoliko mjeseci su komunikacijske veze između Zagreba i Beograda često pucale iz različitih razloga. Moja uloga je bila samo da te veze popravljam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači bili ste posrednik u ovoj priči? 

Bilo bi nepošteno prešutjeti nekolicinu ljudi koji su značajno doprinjeli tome da se to dogodi. Prije svega, svoju ulogu u tome imao je gradonačelnik Osijeka, gospodin Vrkić, imali su neki vaši kolege novinari, što iz Hrvatske, što iz Beograda po ovlaštenju premijera Vučića, a moj doprinos je bio samo u tome da osiguram najbolju komunikaciju koja je moguća između dvojice premijera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Miljenić je rekao da nije bilo nikakve trgovine, ali prepostavljam da ima nekih otvorenih pitanja i sa srbijsnake strane. Je li bi se ona sad mogla početi zatvarati?

Ima više pitanja. Ovo je dobro da se dogodilo zato što to je blokiralo dogovorene postupke u rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje, među njima je i pravosudna suradnja. Dakle, očito je da nasljeđe ratnih zločina opterećuje odnose između Zagreba i Beograda. Postoji oko 2900 optužnih prijedloga i radnji prema državljanima RH koji su mahom u izbjeglištvu u Srbiji i istovremeno postoji nekoliko desetaka predmeta koji su nasljeđe JNA koji su u Beogradu. I naravno, postoji pitanje ovog Zakona o ništetnosti koji je usvojio naš Sabor, kao i što postoji pitanje Zakona o univerzalnoj nadležnosti. Ono što očekuje dvije vlade, prije svega dva ministra, Miljenića i Selakovića, jest da se sastanu, da dogovore pravosudnu suradnju i da dogovore sporazum o pravosudnoj suradnji kojim će ova preostala sporna pitanja biti riješena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovom gestom moguće da Srbija povuče svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji na području bivše SFRJ, po kojemu je uhićen i Veljko Marić, ali po kojemu se može uhititi bilo koji građanin Hrvatske ako netko u Srbiji smatra da je ovdje počinio zločin?

Mislim da je to prije svega gesta dobre volje, iz humanitarnih razloga i spremnosti na suradnju o svim pitanjima koje opterećuju odnose između Zagreba i Beograda, uključujući i pitanja iz pravosudne sfere. Ovo samo po sebi ne može utjecati, osim što je iznimno važno da Hrvatska i Srbija zajedno surađuju u svim pitanjima, kako se to ne bi reflektiralo na štetu pripadnika srpske manjine, niti bilo koga drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politička situacija u Hrvatskoj ovih dana je izuzetno bremenita, što bi se reklo. Kako vi kao predstavnik srpske nacionalne manjine tumačite zahtjev skupine branitelja iz Savske da se, po uzoru na registar branitelja napravi registar agresora?

Ne znam što to znači, ali recimo, možda bi netko mogao istaknuti da se objavi registar onih koji su dobili mirovine, a pripadnici su tzv. Domovinske vojske iz Drugog svjetskog rata na koju je Republika Hrvatska potrošila milijarde kuna u proteklih 20-ak godina. Mislim i na ustaše i na domobrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da Hrvatska tu treba napraviti neku reviziju?

Ne, to nisam rekao. Samo hoću reći da kada se potežu različita pitanja, moglo bi se postaviti i to pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo