novi čuvari hrvatskog neba / Izraelska veleposlanica ekskluzivno za RTL: 'Hrvatski stručnjaci obavili su detaljne provjere aviona'

Nakon potvrde Vlade stiže i prva službena reakcija iz Izraela. Izraelska veleposlanica konkretno odgovara na sumnje o isplativosti borbenih aviona

29.3.2018.
18:39
VOYO logo

Nad Izraelom lete više od 25 godina, a nakon toga trebali bi čuvati hrvatsko nebo. Na pitanje kako Država Izrael može jamčiti da će F-16 Barak moći letjeti idućih 25 godina, izraelska  veleposlanica u Republici Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman odgovara: "Zar nije dovoljno to što je Izraelsko zrakoplovstvo jedno od najboljih na svijetu?

F-16 je zrakoplov koji je u našem zrakoplovstvu mnogo, mnogo godina i još je u uporabi. Dokazali su se i mi smo ih obnovili. Znamo koliko dugo mogu biti efikasni. U našem slučaju to je vrlo bitno jer je to borbena snaga i oni su se u Izraelu iznimno dokazali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci su se već u siječnju nakon sastanka dvaju premijera u Davosu pohvalili mogućim poslom s Hrvatskom. Koliko je sastanak bio presudan za konačnu odluku, veleposlanica ne otkriva. No, borbeni avioni samo su dio buduće suradnje.

"Prema mom mišljenju, poljoprivreda je nešto u čemu možemo dijeliti naša znanja jer je Izrael iznimno jaka poljoprivredna sila, bez obzira na to što smo mali i što smo pustinjska država", kazala je Zina Kalay Kleitman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom postupka odabira, Hrvatska, čini se, ništa nije prepuštala slučaju. "Mislim da možemo pomoći Hrvatskoj, ako je Hrvatska utvrdila da smo joj sposobni pomoći.  Vjerujem da je tako jer su vaši stručnjaci više puta dolazili provjeriti. Bile su to vrlo detaljne provjere i na kraju su zaključili da smo najbolji", tvrdi Zina Kalay Kleitman. A ti najbolji obučavat će i hrvatske pilote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo