IZNESENI ALARMANTNI PODACI O ZAGAĐENJU JADRANA: / 'Sedam od deset riba u sebi sadrži plastiku'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Problem je i otpad koji dolazi iz susjednih zemalja poput Crne Gore i Albanije

14.3.2019.
9:08
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

U emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' izneseni su alarmantni podaci o količini plastike koja se nalazi u Jadranskom moru. Slaven Dobrović, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša, te Đuro Horvat, poduzetnik u ekoindustriji i obradi komunalnog otpada upozorili su na 'plastičnu krizu' u kojoj se našla Hrvatska.

Dobrović je rekao kako su sva mora svijeta puna plastike, a riječ je o materijalu koji ima izuzetna svojstva i činimo zločin kada je bacimo u prirodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona se ne razgrađuje i nikad ne postaje dio kruženja tvari u prirodi, već se fragmentira i vraća nam se natrag u tanjur", rekao je.

Image
ZABRINJAVAJUĆI TREND: /

'Ako ovako nastavimo, za desetak godina imat ćemo više plastike od ribe u moru

Image
ZABRINJAVAJUĆI TREND: /

'Ako ovako nastavimo, za desetak godina imat ćemo više plastike od ribe u moru

Najšokantnija činjenica je ta da sedam od deset riba u Jadranu u sebi ima plastiku jer se, kako navodi, ona gomila kao tvar koja se ne razgrađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat pak napominje kako treba preventivno gledati da plastika ne dođe u prirodu, moramo gospodariti komunalnim otpadom jer sav otpad koji se nalazi u moru je došao s kopna.

Otpad iz susjednih zemalja

Problem je i otpad koji dolazi iz susjednih zemalja poput Crne Gore i Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrović je kazao kako moramo zaustaviti bilo kakvo odbacivanje otpada u more i rijeke te da moramo podvući crtu i reći da si to više ne smijemo dopustiti.

"U posljednjih 10 godina proizvodnja plastike povećana je 10 puta", napominje Horvat uz zabrinutost da sadašnjim pristupom i tehnologijama ne možemo dostići dovoljnu razinu zaštite Jadranskog mora. Naime, potrebne su nam nove tehnologije koje bi u cijelosti reciklirale otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godišnje se u Europi baci 25 milijuna tona plastike i sve završi u okolišu i moru, a na UN-ovoj konferenciji, koja se održava ovaj tjedan, izneseni su alarmantni podaci kako će do 2050. godine u morima biti više plastike nego ribe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo