IZNENADIO IH JE, ALI: / Plenković je izašao pred prosvjednike i uputio im pomirljivu poruku. Kako su reagirali? Zaglušujućom tišinom...

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Premijer Plenković se spustio među prosvjednike i pozvao ih na dijalog i razgovor te dodao kako poštuje štrajk. Prosvjednici su mu uzvratili šutnjom

21.11.2019.
10:19
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske danas na Markovu trgu održavaju 'Prosvjed šutnje'. Tristotinjak prosvjednika u tišini nosi transparent s porukom Vladi na kojem piše "96 posto je reklo ne!"

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je izvijestilo da je u osnovnim školama štrajkalo 64,37 posto zaposlenih, odnosno njih nešto više od 27.000, dok je u srednjima u štrajku bilo 64,48 posto zaposlenih, odnosno njih 13.000. Od 42.384 ukupno zaposlenih u hrvatskim osnovnim školama, u srijedu je štrajkalo njih 27.281, odnosno 64,37 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mobitele ćete ugasiti na 10 minuta i bit ćemo tiho. Mi smo učitelji, mi smo ponosni, mi smo nastavnici. U ponedjeljak ćemo biti gromoglasno glasni, slažete li se?", pitao je okupljene čelnik sindikata Branimir Mihalinec, a prosvjednici su mu uzvratili - "Da!"

Image
ŠTO SAD? KAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA? /

Zakon ograničava nadoknade, a svi strahuju od najcrnjeg scenarija

Image
ŠTO SAD? KAKO ĆE IZGLEDATI ŠKOLSKA GODINA? /

Zakon ograničava nadoknade, a svi strahuju od najcrnjeg scenarija

'Ova Vlada je pokazala da je prijatelj i radnika i umirovljenika'

N1 javlja kako je u tom trenutku, na iznenađenje svih, pred prosvjednike izašao premijer Andrej Plenković i uputio poruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Vlada je napravila više nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma, obrazovanje je važno, učenje je važno, učitelji i profesori su važni. Reforma koju provodimo je dobra i vodi tome da naši mladi budu konkurentni, bitno je da znate da Vlada vodi dijalog sa sindikatima, da poštujemo štrajk, ali želimo da i vi vodite računa da će plaća biti veća, pitanje koeficijenata je nasljeđe nekih ranijih vlada. Želim poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala da ovaj štrajk, koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ovo što dosad radimo, pozivam vas na dijalog i na razgovor, koji će biti i danas. Mi smo otvoreni i za dijalog i za poboljšanje materijalnog stanja i ova Vlada je pokazala da je prijatelj i radnika i umirovljenika", poručio im je Plenković.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec: Trebao je reći u koliko sati ćemo razgovarati

Prosvjednici su mu uzvratili šutnjom, a Mihalinec je nakon Plenkovićeva obraćanja rekao kako ne misli pred medijima razgovarati s premijerom te zaključio: "Trebao je reći u koliko sati ćemo razgovarati."

"O njegovim velikim riječima o povećanju plaća u njegovu mandatu, učitelji i nastavnici nisu dobili ništa više nego ranije, još više zaostaju", rekao je Mihalinec i dodao kako ih nije mogao zaobići jer ih je na Markovu trgu bilo previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogućnost da se počne održavati nastava za maturante ocijenio je spinom i dodao kako je pitanje maturanata i svih učenika u rukama premijera. Komentirao je i mogućnost ostavke Blaženke Divjak, smatrajući kako to neće promijeniti situaciju.

"Ministrica se tu pokušava postaviti kao medijator, a ona više nema nikakvu mogućnost da ona išta više riješi". zaključio je Mihalinec, koji na prosvjedu najavljenom za ponedjeljak očekuje najmanje trećinu članstva i brojne druge ljude koji im daju podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo